Naj­lo­ši­ju uslu­gu ima­ju kup­ci u BiH

Dragana Ćosić
Naj­lo­ši­ju uslu­gu ima­ju kup­ci u BiH

BANjA LU­KA - Nor­me do­bre uslu­ge pru­že­ne kup­ci­ma na pro­daj­nim mjes­ti­ma, od svih ze­malja u re­gi­onu, naj­manje se po­štu­ju u BiH, po­ka­za­lo je mje­renje pet osno­vnih ele­me­na­ta kva­li­te­te uslu­ge me­to­dom ano­ni­mnih ku­pa­ca.

Ano­ni­mni kup­ci ocjenjiva­li su uslu­gu u 1.050 auto­sa­lo­na, tu­ris­ti­čko-ugos­ti­teljskih obje­ka­ta, ba­na­ka, ma­lo­pro­daj­nih obje­ka­ta, te­le­ko­mu­ni­ka­cij­skih pre­du­ze­ća, ben­zin­skih pum­pi i su­per­mar­ke­ta u BiH, Slo­ve­ni­ji, Srbi­ji, Crnoj Go­ri, Ma­ke­do­ni­ji, Bu­gar­skoj i Hrvat­skoj.

Kup­ci su pri tom obra­ća­li pažnju na pet osno­vnih ele­me­na­ta do­bre uslu­ge - poz­drav, ut­vrđi­vanje po­tre­ba ili želja ku­pa­ca, pred­stavljanje proi­zvo­da, nu­đenje do­da­tnog proi­zvo­da i za­hva­lu na po­sje­ti ili ku­po­vi­ni. Is­tra­ži­vanje je pro­te­klog mje­se­ca ura­di­la agen­ci­ja "Mystery shop­ping".

Pre­ma ovom is­tra­ži­vanju, naj­bolji kva­li­tet uslu­ge ima­ju kup­ci u Bu­gar­skoj i Slo­ve­ni­ji, dok je Hrvat­ska na tre­ćem mjes­tu.

Bu­gar­ska je osvo­ji­la 77 od­sto bo­do­va, a sli­je­de je Slo­ve­ni­ja sa 71,38 od­sto i Hrvat­ska sa 69,94 od­sto. Crna Go­ra sa 69 od­sto na­šla se na čet­vrtom mjes­tu, a za njom sli­je­de Ma­ke­do­ni­ja sa 67,01 od­sto, Srbi­ja sa 63,32 od­sto i BiH 62,29 od­sto.

Sve zemlje u is­tra­ži­vanju bi­le su naj­bolje u po­zna­vanju proi­zvo­da, za­tim u poz­dra­vu, ut­vrđi­vanju po­tre­ba te za­hva­li na ku­po­vi­ni, a naj­vi­še pros­to­ra za una­pre­đenje ima­ju kod po­nu­de do­da­tnih proi­zvo­da.

Pred­sje­dnik Po­kre­ta po­tro­ša­ča Re­pu­bli­ke Srpske Dra­gu­tin Bo­ško­vić ka­že da je činjeni­ca da se pro­dav­ci u Srpskoj sla­bo tru­de da za­hva­le kup­ci­ma na po­sje­ti i ku­po­vi­ni.

- Ka­da ode­mo u zemlje u re­gi­onu vi­di­mo da su pro­dav­ci mno­go ljuba­zni­ji i da se vi­še tru­de da po­mo­gnu kup­ci­ma. Me­đu­tim, po­tro­ša­či u RS se do sa­da ni­su ža­li­li na kva­li­tet uslu­ga, dok su žal­be na kva­li­tet proi­zvo­da ve­oma čes­te i tu se ve­oma čes­to krše pra­va po­tro­ša­ča - re­kao je Bo­ško­vić i do­dao da kup­ci mo­ra­ju sa­mi da bi­ra­ju gdje će da ku­pu­ju i da iza­be­ru pro­da­vni­cu u ko­ju ima­ju po­vje­renje.

Obje­kti

Po­sma­tra­no pre­ma vrsti oci­jenjenog obje­kta, naj­bolju uslu­gu po­ka­za­li su auto­sa­lo­ni, obje­kti u tu­ri­zmu i ugos­ti­teljstvu, te­le­ko­mu­ni­ka­ci­ja­ma, ban­ka­ma, ben­zin­skim pum­pa­ma i ma­lo­pro­da­ji, dok su su­per­mar­ke­ti na posljednjem mjes­tu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana