Najgore vijesti tek dolaze

Glas Srpske
Najgore vijesti tek dolaze

VAŠINGTON - Privredna oluja koja je zahvatila SAD i svijet nastaviće se i u većem dijelu 2009. godine, procjenjuju ekonomski stručnjaci koje je citirao bostonski dnevni list "The Christan Science Monitor ".

Ono što je utješno je to da većina ekonomista očekuje da će se s odmicanjem godine stopa privrednog opadanja usporiti, uz mogućnost određenog umjerenog rasta u četvrtom tromjesečju 2009. godine.

Međutim, prema većini prognoza, prije razvedravanja povećaće se nezaposlenost, ubrzaće se stečajevi preduzeća, cijene nekretnina nastaviće padati, a povjerenje potrošača ostaće nisko.

Ekonomisti kažu da najgore privredne vijesti možda tek dolaze. Domaća potrošnja u SAD tokom praznika biće najgora u dugom nizu godina, uprkos ogromnim popustima u trgovinama. U maloprodaji će se nastaviti popusti i u 2009. godini u nastojanju da se prodaju zalihe.

Do kraja marta američka privreda će se smanjiti za još četiri odsto BDP-a na godišnjem nivou, procjenjuje "IHS Global Instight ", privrednaAmeričko gospodarstvo u 2009.: Najgore vijesti tek dolazeprivrednap konsultantska kuća iz Leksingtona u Masačusetsu. U drugom tromjesečju 2009. godine, stopa opadanja privrede usporiće se na jedan odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana