Najgore razdoblje recesije prošlo

Glas Srpske
Najgore razdoblje recesije prošlo

Cijene akcija na Volstritu znatno su porasle, jer su podaci o manjem padu broja zaposlenih u SAD nego što se očekivalo i rezultati "testa na stres" podstakli nadu da je najgore razdoblje recesije prošlo, javile su agencije.

"Dav Džons indeks" porastao je 164 boda ili 1,96 odsto, na 8.574 boda, dok je "S&P" 500 indeks skočio 2,41 odsto, na 929 bodova. U aprilu je bez posla ostalo 539.000 Amerikanaca, što je znatno manje nego što su analitičari predviđali i najmanji broj otkaza u jednom mjesecu od oktobra prošle godine.

Iako je stopa nezaposlenosti skočila s 8,5 na 8,9 odsto, najviši nivo od 1983. godine, usporavanje pada zaposlenosti pozitivno je uticalo na tržište, jer bi to moglo da znači da se situacija u američkoj privredi stabilizuje.

Ulagače su ohrabrili i rezultati "testa na stres", koji pokazuju da 10 od 19 najvećih američkih banaka treba dodatni kapital u slučaju da se recesija pogorša. Radi se o ukupno oko 75 milijardi dolara, što se na tržištu smatra prihvatljivim iznosom.

Kako je "test na stres" vratio povjerenje ulagača u finansijski sistem, "KBW indeks" bankarskog sektora skočio je više od 12 odsto. Pritom je cijena dionice "Wells Farga " skočila gotovo 14 posto, "JP Morgan Chasea " više od deset, a "Bank of America " i "Citigroupa" oko pet odsto.

- Taj je test ulagačima ulio nadu da vlada može da pomogne u rješavanju finansijske krize. Čini se da vlada ima logičan plan, pa će, čak i ako se privredna situacija pogorša, banke moći da prežive. To je ojačalo povjerenje ulagača u američke vlasti - objašnjava analitičar Ričard Sparks.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana