Najbolji dani za programere

Agencije
Najbolji dani za programere

Beograd – "Najbolji dani" u idućoj godini očekuju programere (softver developere), pokazuje lista najtraženijih zanimanja.

Njihove prosječne godišnje plate u svijetu prelaze ni manje ni više nego pet cifara, a broj otvorenih radnih mjesta za ovu struku od 2010. godine porastao je za oko sedam odsto.

U Americi prosječna godišnja plata programera iznosi čak 90.530 dolara, te ne čude prognoze da će broj stručnjaka za razvoj softvera do 2020. porasti za oko 30 odsto.

U vrhu Forbsove liste najtraženijih zanimanja našli su se i računovođe i revizori, kao i marketing istraživači i stručnjaci, čije su prosječne godišnje plate za oko trećinu manje od onih koje imaju programeri, prenio je Tanjug.

Prema Forbsovoj listi, top 18 zanimanja za 2013. godinu su programeri, računovođe i revizori, marketing istraživač i marketing specijalista, analitičar informacionih sistema, menadžer ljudskih resursa, administrator mreže i administrator informacionih sistema, predstavnik prodaje, analitičar za bezbjednost informacionih sistema, veb inženjeri i dizajneri informacionih sistema, mašinski inženjeri, industrijski inženjeri, programeri, finansijski analitičari, specijalisti za odnose s javnošću, menadžeri za logistiku, administratori baza podataka, event planeri, finansijski kontrolori, lični finansijski savjetnici.

Srbija

U Srbiji su takođe atraktivna IT zanimanja, a najtraženiji su programeri, administratori mreže, dizajneri.

- Svake godine, u Srbiji ostane više od pet hiljada slobodnih radnih mjesta u oblasti informacionih tehnologija. Koliko je ovo traženo zanimanje pokazuje i činjenica da mnoge studente ITS-a, već na drugoj ili trećoj godini, iako još nisu završili studije, regrutuju IT kompanije, jer nema dovoljno stručnjaka u ovoj oblasti - objašnjava Valentin Kuleto, dekan Visoke škole za informacione tehnologije (ITS) i osnivač Srednje škole za informacione tehnologije (ITHS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana