Najbolje rješenje hitno usvajanje evra

Glas Srpske
Najbolje rješenje hitno usvajanje evra

LONDON - U povjerljivom izvještaju Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) od prije mjesec dana, koji je u posjedu britanskog dnevnika "Fajnenšel tajms", navodi se da bi istočno i centralnoevropske članice EU trebalo da se odreknu svojih valuta i usvoje evro, a da pri tom ne moraju formalno da postanu članice evrozone ispunjavanjem strogih uslova, prenosi Srna.

MMF smatra da bi ta vrsta "evroizacije" bila najbolji način da se riješi problem spoljnjeg duga tih zemlja i obnovi povjerenje u njihove valute.

- Bez toga te zemlje biće suočene sa potrebom za drastičnim stabilizacionim mjerama protiv kojih, međutim postoji veoma žilav politički otpor -  navodi "Fajnenšel tajms".

Samo u posljednjih nekoliko dana Ukrajina i Letonija odbile su da sprovedu neke od dogovorenih reformi sa MMF-om dok se Mađari "muče" sa formiranjem nove vlade koja bi uopšte bila u stanju da sprovede dogovorene mjere sa Fondom.

MMF je izračunao da će za pomoć ovom regionu, u koji uključuje Tursku, u naredne dvije godine biti neophodno čak 186 milijardi dolara, od čega će možda više od polovine morati da obezbijede EU i druge institucije.

Prema pisanju lista za razliku od EU, koja se odlučila na pojedinačni pristup svakoj zemlji, Fond se zalaže za regionalni politiku prema regionu u kojem su neke zemlje ranjivije od drugih.

Srbija je tako, uz Letoniju i Estoniju, najugroženija po pitanju velikog broja kredita uzetih u stranoj valuti i Fond prognozira da bi ogranci zapadnih banaka u istočnoj Evropi u doglednom periodu mogli da izgube čak 160 milijardi dolara u vidu nenaplativih dugova.

Pomoć

- MMF je u pravu da bi se još dublja kriza u istočnoj Evropi neminovno prelila i na Zapad. Zato bi možda bilo najbolje da EU, ipak izdvoji paket pomoći za čitav region, sa ili bez "evroizacije", i to što prije - zaključuje "Fajnenšel tajms".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana