Najbogatiji Rusi izgubili 131 milijardu dolara

Glas Srpske
Najbogatiji Rusi izgubili 131 milijardu dolara

MOSKVA - "Prva šestorka" ruskih bogataša izgubila je, tokom minulih šest mjeseci, kapital u vrijednosti 131 milijardu dolara, tvrdi moskovski dnevnik "Izvestija".

Moskovska sredstva informisanja su ranije ovog mjeseca u više mahova izvještavala o "nevoljama" domaćih bogataša, uz opasku da su neki među njima postali "veoma zavisni" od državne kase i pomoći.

Oligarsima, koje predvode vlasnik londonskog fudbalskog kluba "Čelzi" Roman Abramovič i  "kralj aluminijuma" Oleg Deripaska, ostale su jahte, avioni, ogromne vile i stanovi, kao spoljni znaci ličnog bogatstva, ali o prvim mjestima na svjetskim rang-listama bogataša više ne mogu ni da sanjaju.

Mnogi ruski bogataši su ostali ne samo bez nagomilanog bogatstva, već postali, u bukvalnom smislu te riječi, pravi bankroti. Tako je, na primjer, Deripaska, koga su još proljetos nazivali najbogatijim čovjekom Rusije, usljed finansijske krize, ušao u dubiozu "tešku" 6,8 milijardi dolara, dok je njegov kolega i jedan od ruskih metarluških "bosova" Vladimir Lisin, od bogatstva procijenjenog na 22 milijarde "zelenih" spao na, doduše, nevelik dug od 200.000 dolara.

Bolje je prošao Abramovič, jer mu je poslije drastičnog pada cijena akcija, kompanija u koje je uložio svoj imetak vrijedan 23,5 milijarde dolara, preostalo još 1,3 milijarde dolara. Nije ni to malo, ali je veliko pitanje kako će sa tim novcem "hraniti" uvijek poslovično-gubitaški "Čelzi" i  pokrivati sve druge velike izdatke.

U poređenju sa navedenom "trojkom", preostala tri super-bogataša - Mordašov, Potanjin i Prohorov - mogu se za sada proglasiti srećnicima, jer se njihovo preostalo bogatstvo procjenjuje na 3,3, 4,4 i šest milijardi dolara. To je, istina, višestruko manje nego početkom ove godine, ali je ipak kudikamo bolje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana