Nagrađeno 12 firmi za kvalitet proizvoda

Marina Čigoja
Nagrađeno 12 firmi za kvalitet proizvoda

BANjA LUKA - Privredna komora RS, u okviru tradicionalne manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi RS", dodijelila je juče nagrade za 12 preduzeća za prepoznatljiv kvalitet i razvoj domaćih proizvoda.

Direktor Privredne komore RS Dragica Ristić istakla je da su nagrađena preduzeća izabrana na osnovu uvida u potvrde nadležnih institucija o kvalitetu proizvoda ili linije proizvoda, priznanja koja su do sada dobili na renomiranim sajmovima, kao i na osnovu stavova potrošača.

- Ovako se dodatno promoviše domaća proizvodnja i kampanja "Naše je bolje". Od početka sprovođenja ove akcije povećana je potrošnja domaćih proizvoda za pet do deset odsto. Naš plan je da i dalje nastavimo sa promotivnim aktivnostima u cijeloj RS i da kampanjom obuhvatimo ne samo robu široke potrošnje, nego i druge proizvode - kazala je Ristićeva.

Dodala je da je će Komora i dalje raditi na poboljšanju uslova za domaću proizvodnju, ali i insistirati na izgradnji laboratorija za provjeru kvaliteta.

- Time bismo obezbijedili logistiku za domaću proizvodnju, odnosno sertifikate koji su potrebni za izvoz, a s druge strane, obezbijedili bismo apsolutni nadzor na domaćem tržištu kako bi se spriječio uvoz nekvalitetne robe - naglasila je Ristićeva.

Direktor preduzeća "Euro-hem" iz Banje Luke Nenad Opačić, koje je nagrađeno za svoj proizvod omekšivač za rublje "saten", kazao je da je ovo priznanje veoma značajno, jer je presudan faktor bio kvalitet proizvoda.

- Najveći problem domaćih preduzetnika jeste nepostojanje domaće laboratorije koja bi izdavala sertifikate o kvalitetu, zbog čega proizvodi nailaze na brojne prepreke prilikom izvoza - kazao je Opačić.

Vinarija "Vukoje" iz Trebinja nagrađena je za "carsko vino", a njen vlasnik Obren Zoran Vukoje istakao je da je ova vinarija u posljednjih deset godina napravila veliki iskorak, ne samo na tržištu bivše Jugoslavije već i šire.

- Najveći problem sa kojima se suočavamo jeste uvoz grožđa, iako mi imamo jako kvalitetnih grožđa od kojih se može dobiti vrhunsko vino - kazao je Vukoje.

Direktor Tvornice opekarskih proizvoda iz Banje Luke Momčilo Savičić istakao je da je priznanje za proizvode ove firme veoma značajno, posebno zbog toga što se radi o proizvodima koji nisu zastupljeni u svakodnevnoj potrošnji.

- Ove nagrade pokazuju da je prepoznat kvalitet domaćih proizvoda - naglasio je Savičić.

Centralni dio manifestacije "Izbor najuspješnijih u privredi RS" biće održan večeras u Kulturnom centru Banski dvor.

Nagrađeni

Privredna komora RS nagradila je preduzeća "Adria MM" Banja Luka, "Vitinka" Kozluk, "Euro-hem" Banja Luka, "Impro" Prijedor, Podrumi manastira Tvrdoš iz Trebinja, "Prijedorčanka" Prijedor, "Spektar drink" Bijeljina, Tvornica opekarskih proizvoda Banja Luka, "Vitaminka" Banja Luka, "Vukoje" Trebinje, "SHP CELEX " Banja Luka i "Banjalučka pivara".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana