Naftne kompanije najveći gubitnici

Glas Srpske
Naftne kompanije najveći gubitnici

LONDON, NjUJORK, TOKIO - Na svjetskim su berzama prošle sedmice cijene dionica oštro pale, jer ulagači strahuju od duboke i duge recesije, a kompanije širom svijeta smanjuju procjene budućih poslovnih rezultata i najavljuju otkaze, prenose agencije.

- Bila je to burna sedmica. Mislim da se većina menayera fondova rješavala dionica kako bi se domogla gotovine. Ne znam šta slijedi jer na tržištu vlada strah i niko ne zna jesmo li končano pali na dno ili možemo zaroniti još dublje -  kaže potpredsjednik kompanije "MKM partners" Džon O Brajan.

Na Volstritu je prošle sedmice Dow Jo­nes indeks pao 5,4 odsto. S&P indeks potonuo je 6,8 odsto, dok je Nas­daq indeks izgubio čak 9,3 odsto. Sva tri indeksa potonula su na najniži nivo od proljeća 2003. godine.

Snažan pad cijena dionica na svim svjetskim berzama posljedica je niza podataka koji pokazuju da slabe najveće svjetske privrede, od SAD preko Azije, do Evrope. Britanska je privreda već pred recesijom, s obzirom na to da je u trećem tromjesečju zabilježen pad od 0,5 odsto, što je prvi kvartalni pad tamošnjeg BDP-a nakon 16 godina.

Ulagači se plaše da će, zbog slabljenja svjetske privrede pasti potražnja, pa padaju i cijene nafte, metala i drugih sirovina. Tako je prošle sedmice cijena "crnog zlata", prvi put poslije 16 mjeseci, zaronila ispod 70 dolara po barelu, što je izazvalo pad cijena dionica najvećih svjetskih naftnih kompanija.

Snažno su pale i cijene dionica brojnih drugih globalnih kompanija, kao što su "Boing", "AT&T-a", "Soni", "Samsung" i "Dajmler", nakon što su te kompanije obavijestile o padu dobiti u proteklom tromjesečju i smanjile procjene budućih rezultata, upozorivši na neizvjesno privredno okruženje. Neke su najavile i otpuštanja kako bi smanjile troškove poslovanja.

Zbog toga i analitičari smanjuju svoje procjene. Tako očekuju da će zarade 500 kompanija, čije su dionice uključene u S&P indeks, u trećem tromjesečju pasti za 11 odsto, dok su još početkom oktobra očekivali pad od samo 2,9 odsto.

Ulagače su zabrinule i vijesti o padu cijena dionica i povlačenju ulagača s tržišta zemalja u razvoju, što pokazuje da se posljedice kreditne krize šire iz SAD i Evrope i na te zemlje.

Među najvećim gubitnicima bio je prošle sedmice i finansijski sektor, jer se ulagači plaše daljih gubitaka banaka zbog nenaplativih kredita. Tako je, na primjer, snažno pala cijena dionice "Vehovije" nakon što je ta američka banka saopštila podatak o gubitku u trećem kvartalu od 23,9 milijardi dolara, što je rekordni gubitak jedne banke u svijetu u ovoj kreditnoj krizi.

I na evropskim su berzama prošle sedmice cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks pao je 4,44 odsto, a DAX indeks Frankfurtske berze potonuo je 10,17 odsto.

Na Tokijskoj se berzi Nik­kei indeks strmoglavio 12 odsto, na najniži nivo u pet i po godina.

Region

Proteklu nedjelju na Beogradskoj berzi obilježili su dalji padovi berzanskih indeksa i prometa. Indeks najlikvidnijih akcija Be­lex15 izgubio je 8,67 odsto vrijednosti.

Skopski MBI10 pao je osam odsto, podgorički MOSTE gotovo pet, ljubljanski SBI20 nešto više od sedam odsto, a zagrebački Cro­bex čak 16 odsto.

BIRS pao 2,16 od­sto

BANjA LU­KA - To­kom pro­šlo­se­dmi­čnog trgo­vanja na Banjalu­čkoj ber­zi os­tva­ren je pro­met od 2.485.800 ma­ra­ka, kroz 467 tran­sa­kci­ja. U is­tom je pe­ri­odu na Sa­ra­jev­skoj ber­zi os­tva­ren pro­met od 7.183.626 ma­ra­ka.

Od akci­ja na slu­žbe­nom ber­zan­skom trži­štu na Banjalu­čkoj ber­zi naj­ve­ći pro­met ima­le su akci­je "Te­le­ko­ma Srpske" ko­ji­ma se trgo­va­lo u vri­je­dnos­ti od 312.709 ma­ra­ka. In­deks BIRS iz­gu­bio je u ovom pe­ri­odu 2,16 od­sto vri­je­dnos­ti, a FIRS 1,65 od­sto.

Na zva­ni­čnoj ko­ta­ci­ji Sa­ra­jev­ske ber­ze naj­ve­ći pro­met os­tva­ren je di­oni­ca­ma "Bo­sna­li­je­ka" u izno­su od 622.758,42 ma­ra­ka. In­deks BIFX po­ras­tao je 2,7 od­sto.

M. M.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana