Naftaši se za dva mjeseca zadužili 63 milijarde dolara

Agencije
Naftaši se za dva mjeseca zadužili 63 milijarde dolara

Njujork - Vodeće svjetske naftne kompanije izdale su u prva dva mjeseca ove godine obveznice u rekordnoj vrijednosti od 63 milijarde dolara, iskoristivši istorijski nisku cijenu zaduživanja kako bi povećale dividende i poboljšale bilanse.

Prema podacima američke investicione banke "Morgan Stenli", samo su američki i evropski naftni divovi, poput "Ekson mobajla", "Ševrona", "Britiš Petroleuma", "Totala" i "Statoila" izdali nove obveznice u vrijednosti od 31 milijardu dolara, što je 48 odsto od ukupno izdatih novih dužničkih hartija od vrijednosti naftnih i gasnih kompanija u svijetu u januaru i februaru, prenosi britanska agencija Rojters.

Od početka godine, Ekson je izdao obveznice u vrijednosti od osam milijardi dolara, a za njim slijede "Total", BP i "Ševron" sa šest milijardi dolara, prema podacima "Morgan Stenlija".

Vrijednost njihovih izdatih obveznica od 31 milijarde dolara je veća od prethodnog rekorda iz prvog tromjesečja 2009. godine od 28 milijardi dolara.

Kako navodi Rojters, pad cijena nafte za više od 50 odsto od juna prošle godine pritisnuo je naftne kompanije, primoravši ih na smanjenje investicija i prodaju imovine kako bi održale snažne bilanse i visoke isplate dividendi. Međutim, većini tih kompanija je i dalje potrebno povećanje zaduživanja kako bi ostvarile te ciljeve, s obzirom na oštar pad cijena nafte, poručuju analitičari "Morgan Stenlija".

Izuzetno niske kamatne stope u Evropi i SAD-u, zbog labave monetarne politike centralnih banaka, omogućavaju velikim kompanijama zaduživanje po rekordno niskim troškovima, a naftne kompanije takođe uzimaju nove, jeftine kredite za potencijalna preuzimanja u sektoru, koja se očekuju u drugoj polovini godine, zaključuje "Morgan Stenli".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana