Nafta blizu 94 dolara za barel zbog rasta kineske inflacije

Agencije
Nafta blizu 94 dolara za barel zbog rasta kineske inflacije

Njujork/London - Sirova nafta je jutros tokom elektronskog poslovanja na berzi u Njujorku poskupjela, poslije objave podataka o rastu kineske inflacije, čije bi zadržavanje na visokom nivou moglo ograničiti mjere za podsticanje rasta, prenose agencije.

Cijena američke “lake” nafte za terminsku isporuku u februaru je na Njujorškoj robnoj berzi porasla za tri centa, na 93,85 dolara za barel, pošto je juče bila u porastu 72 centa i ugovarana je po 93,82 dolara za barel.

Evropska marka “brent”, koja je koristi za određivanje međunarodnih tipova nafte, je na berzi ICE u Londonu bila u padu 34 centa, na 111,55 dolara za barel.

Jučerašnji podaci pokazuju da je rast kineskog izvoza u decembru gotovo učetvorostručen u odnosu na prošlomjesečni nivo, na 14 odsto, dok je uvoz porastao za šest odsto, nakon nultog rasta iz novembra, kao rezultat rastuće domaće tražnje.

Međutim, podaci su takođe pokazali da je kineska inflacija u decembru dostigla šestomjesečni maksimum, budući da su potrošačke cijene porasle za 2,5 odsto na godišnjem nivou, podstaknute rastom cijena povrća od 14,8 odsto poslije teške zime koja je nanijela štetu usjevima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana