Nadmoć neta: Prodat “Vašington post”

B92
Nadmoć neta: Prodat “Vašington post”

Vašinton – “Vašington post” će za 250 miliona dolara biti prodat osnivaču Amazona Džefriju Bezosu (49), prenosi B92.

Amazon neće imati nikakvog učešća u kupovini, već će vašingtonski dnevnik i štamparija postati vlasništvo Bezosa, koji će imati stoprocentni udio u listu.

“Post” je, kao i drugi pisani mediji u SAD u posljednjoj deceniji, zapao u finansijske teškoće, rastom posjećenosti interneta i prelaskom novina sa štampanih na digitalna izdanja.

Novi vlasnik Džefri Bezos važi za strpljivog investitora i dugoročnog stratega, što ga čini atraktivnim kupcem.

- Džef Bezos je dokazao svoju genijalnost i za tehnologiju i za biznis. Njegov strateški pristup poslu i lična pristojnost čine ga sjajnim novim vlasnikom - rekao je izvršni direktor Posta Donald Grejem.

“Vašington post”, uz “Njujork tajms” najprestižniji američki dnevni list, kao i njegova štamparija bili su u vlasništvu porodice Grejem posljednjih 80 godina.

Primopredaja vlasništva biće obavljena u roku od 60 dana, kada će i kompanija koja izdaje čuveni list dobiti novo ime i bar dio novog menadžmenta.

- Neću svakodnevno voditi list, ali uvjeravam vas da ću održati sve vrijednosti na kojima počiva “Vašington post”. Naravno, predstoje nam promjene u sljedećim godinama. Internet je zaslužan za transformaciju svakog elementa u ovom poslu, on je skratio rok trajanja vijesti, zbog njega je došlo do erozije izvora prihoda na koje se industrija dugo oslanjala, ali je omogućen o novi način tržišne borbe, među kojima su i oni koji imaju minimalne troškove - naveo je Bezos u pismu zaposlenima.

“Vašington post” je ove godine sedma najpopularnija dnevna novina u SAD, čiji je prosječni tiraž u prvih sedam mjeseci 2013. bio 474.767, odnosno 6,5 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana