Nabavka traktora odvija se po planu

Željka Bašić
Nabavka traktora odvija se po planu

BANjA LUKA - Vlada Republike Srpske konstatovala je na jučerašnjoj sjednici da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS realizovalo svoje obaveze u vezi sa subvencionisanjem kupovine traktora.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je 10. jula sa predstavnicima preduzeća IMT - Novi Beograd potpisalo ugovor o isporuci traktora proizvedenih u Srbiji kojim je predviđeno da Ministarstvo IMT-u uplaćuje subvenciju od 1.000 evra, posredstvom ovlašćenog distributera. Na sjednici Vlade je konstatovano da se akcija nabavke traktora odvija prema predviđenoj dinamici, u skladu sa sporazumom po veoma povoljnim uslovima.

U saopštenju iz Vladnog Biroa za odnose sa javnošću se precizira da je, na osnovu potpisanog Sporazuma, predviđena subvencionisana prodaja traktora proizvedenih u Srbiji, uz umanjenje prodajne cijene kupljenog novog traktora za 2.000 evra i subvencionisanjem kamatne stope za kredite za nabavku traktora.

Dodatna subvencija, koju obezbjeđuje Vlada RS, kao podsticaj poljoprivrednim proizvođačima, koji kupe traktor od proizvođača IMT, IMR i "Metaloprerada" iz Srbije, iznosi 1.000 maraka  za traktore do 50 konjskih snaga i 5.000 maraka za traktore preko 50 konjskih snaga.

Sporazumom je predviđeno da se u narednih 18 mjeseci kupcima u RS omogući kupovina 2.000 traktora i to 500 traktora do kraja 2009. godine, a 1.500 traktora do kraja 2010. godine.

Ovlašćeni distributeri IMT traktora u RS su preduzeća "Agrokop" iz Kobatovaca i "Jugometal" iz Bijeljine.

- S obzirom na to da "Agrokop" iz Kobatovaca nije na vrijeme završio tehnički dio posla sa proizvođačem IMT traktora Novi Beograd, isporuka traktora posredstvom ovog distributera nije počela u predviđenom roku - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je, nakon što su obavljene sve neophodne formalne radnje, "Agrokop" počeo sa prodajom traktora i izdavanjem predračuna zainteresovanim poljoprivrednim proizvođačima koji su registrovani u RS.

Posredstvom ovog distributera do juče prodata su dva traktora za gotovinu i izdato 36 predračuna za kupovinu novih traktora.

Kamatne stope   

 Unikredit banke AD  Banja Luka  će plasirati kredite za kupovinu ovih traktora  pod fiksnom kamatnom stopom od 3,7 odsto na godišnjem nivou, dok je kamatna stopa kod Komercijalne banke AD Banja Luka 4,5 odsto, s tim da ova banka nudi mogućnost kreditiranja bez žiranata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana