Na vidi se rješenje globalne finansijske krize

Glas Srpske
Na vidi se rješenje globalne finansijske krize

VAŠINGTON, NjUJORK - Činjenica da je prihvaćen plan spasavanja finansijskog sistema SAD, težak 700 milijardi dolara, što se smatralo prvim korakom u rješavanju globalne finansijske krize, za sada nije doprinijela njenom jenjavanju.

Ipak, došlo je do jačanja dolara prema evru, što je, po mišljenju analitičara, više dokaz slabosti evropske valute nego snage dolara, a očekuje se da će se slabljenje evropskih valuta nastaviti.

Vlade država u Evropi očajnički pokušavaju da spase svoje finansijske institucije i sve ih više štedišama garantuju uloge, a koliko će se još banaka naći na udaru, nemoguće je procijeniti. nedovršeni članakAna­li­ti­èa­ri i učesnici tržišta složni su u jednom - ovo je situacija kakvu dosad još nisu vidjeli jer "ko je mogao pomisliti da bi neka velika banka u EU mogla samo tako propasti", i u tome da je sada sve moguće.

- Strah od recesije je velik, a čini se i posve opravdan. U očekivanju recesije, osim dionica, padaju i cijene sirovina i energije - kaže analitičar bečkog Instituta za međunarodne ekonomske studije Vladimir Gligorov. Napomenuo je da je očekivano trajanje recesije šest do osam tromjesečja, odnosno da su male šanse da će završiti prije kraja sljedeće godine.

Gligorov takođe upozorava da će trebati vremena da se vide efekti američkog plana za spasavanje finansijskog sektora.

Ono što je u SAD odlučeno mora se još i sprovesti, a za sada se ne zna kako će se to učiniti, kako će se izvršiti otkup nelikvidnih obveznica i hipotekarnih kredita. Tek tada, a trebaće sigurno dvije sedmice, moći će se vidjeti pravi efekti te odluke. Stvar se sada seli u Evropu, a tu je problem to što nema jasne slike o tome šta će Evropa napraviti.

Uprkos nizu poteza centralnih banaka, na svjetskim berzama i dalje vlada nesigurnost. Smanjenje ključnih kamatnih stopa centralnih banaka Južne Koreje i Tajvana uspjelo je juče donekle da smiri investitore na azijskim berzama, ali je na Tokijskoj berzi u veoma nervoznoj trgovini tokom koje su cijene dionica čas rasle, čas padale, Nikkei indeks na kraju ipak pao. Ni niže kamatne stope više ne pomažu Volstritu koji tone, a cijene dionica osjetno su pale šesti dan zaredom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana