Na tržištu nema odgovarajućih kasa

Tanja Kovačević
Na tržištu nema odgovarajućih kasa

BANjA LUKA - Iako rok za fiskalizaciju treće grupe poreskih obveznika ističe 30. juna ove godine, na tržištu još uvijek nema odgovarajućih kasa koje su potrebne da se ovaj proces realizuje.

- Ukupan broj poreskih obveznika u trećoj grupi je 13.800, od kojih je do sada zahtjev za fiskalizaciju podnijelo 6.964 obveznika. Međutim, ni oni se ne mogu fiskalizovati jer na tržištu nema odgovarajućih kasa - rekli su Poreskoj upravi RS.

U treću grupi poreskih obveznika ubrajaju se lica koja obavljaju djelatnost trgovine na veliko, usluga između obveznika PDV-a u BiH, kao i usluga prema inostranim kupcima i zdravstvenih ustanova.

Na tržišnoj ponudi, potvrdili su u preduzeću "Mikroelektronika", jednom od proizvođača fiskalnih uređaja, još nema uređaja koji je neophodan za fiskalizaciju, jer nije završeno njihovo testiranje i ispitivanje.

- Od proizvođača fiskalnih sistema zavisi kojeg momenta će se fiskalni sistemi za treću grupu obveznika naći na tržištu - rekli su  u Ministarstvu finansija.

U "Mikroelektronici" ističu da su nedavno testirali uređaj koji je neophodan za fiskalizaciju treće grupe obveznika, koji se sada šalje na ispitivanje tehničkih i funkcionalnih karakteristika na banjolučki Elektrotehnički fakultet.

Ispitivanje

- Ispitivanje će trajati minimum mjesec dana. Ne radi se o klasičnoj fiskalnoj kasi nego o fiskalnom štampaču, jer smo jedino njega mogli prilagoditi uslovima za veleprodaju - kažu u "Mikroelektronici".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana