Na račun preduzeća “Top farm” u stečaju leglo 97.000 maraka: Novcem od opreme osigurali farmu

Milijana Latinović
Na račun preduzeća “Top farm” u stečaju leglo 97.000 maraka: Novcem od opreme osigurali farmu

BANjALUKA - Prodajom opreme u preduzeću “Top farm” iz Nove Topole, koje je u stečaju od maja, obezbijeđeno je 97.000 maraka, a dio tog novca iskorišćen je za osiguranje imovine nekadašnje svinjogojske farme i isplatu plata portirima koji dežuraju 24 časa.

Rekla je to za “Glas Srpske” stečajna upravnica Nataša Kosić podsjetivši da je odmah nakon otvaranja stečaja ugašena proizvodnja na farmi te prodato oko 2.000 prasadi i krmača.

- Hrane nije bilo, a ni novca i nisam imala izbora nego da te životinje prodamo da ne bismo došli u situaciju da životinje uginu i da šteta bude još veća - rekla je Kosićeva.

Podsjetila je da je ročište održano nedavno te da je na tom ročištu dobila odobrenje da proda opremu te da osigura farmu.

- Uspjeli smo prodati opremu po nešto višoj cijeni od procijenjene, tako da smo dobili 97.000 maraka. Novac je legao na račun, a u toku je isporuka opreme. Dio novca smo upotrijebili za osiguranje farme da ne bismo došli u situaciju da se raskrčmi imovina, jer se već u Topoli i okolini pričalo da će i “Top farm” završiti kao govedarska farma, a to nam nije u cilju - istakla je Kosićeva.

Dodala je da je sve za sada u dobrom stanju, a o nekadašnjoj svinjogojskoj farmi vode računa četiri portira koji dežuraju na smjenu.

Kosićeva je pojasnila da bi do kraja godine trebalo da bude nastavljeno ročište i da bude formiran Odbor povjerilaca.

- Prodaju ćemo ostaviti za iduću godinu - poručila je Kosićeva.

U vrijeme kada je stečaj otvoren, 18. maja ove godine, na farmi je bilo 13 zaposlenih. Sve dok nisu životinje rasprodate polovina od tog broja radnika je bila na farmi.

Okružni privredni sud u Banjaluci otvorio je stečaj u firmi “Tom farm” iz Nove Topole nakon što je utvrđeno da je preduzeće nelikvidno, da su mu računi blokirani duže od 800 dana, da se poslovanje obavlja putem blagajne, odnosno gotovinski i da menadžment društva postoji samo formalno.

Potraživanja

Prema nekim procjenama potraživanja povjerilaca svinjogojske farme iznose oko 15 miliona maraka. Dio tih potraživanja je priznat, a ostatak će biti razmatran u nastavku ročišta.

- Na nastavku ročišta utvrdićemo tačan iznos priznatih potraživanja - rekla je stečajna upravnica Nataša Kosić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana