Na prodaju trećina lanca Merkator

Glas Srpske
Na prodaju trećina lanca Merkator

LjUBLjANA - Osam banaka vlasnica slovenačkog "Merkatora" pozvalo je potencijalne investitore da podnesu ponude za kupovinu 36 odsto njihovog udjela u tom trgovačkom lancu, piše slovenački list "Dnevnik", prenijele su agencije.

List navodi da se neobavezujuće ponude prikupljaju do 8. februara sljedeće godine, a obavezujuće se očekuju krajem aprila.

- Interesovanje za akcije "Merkatora" pokazao je paradržavni fond "Kapitalska družba" (KAD), koji namjerava da kupi deset odsto udjela u kompaniji - piše "Dnevnik".

Banke su, dodaje se, zadržale i pravo da u bilo kojem trenutku mogu da se povuku iz konzorcijuma, čiji rad koordinišu konsultantska kompanija "Arkas" i Nova Ljubljanska banka (NLB).

U isto vrijeme slovenački mediji javljaju da su neki "Merkatorovi" radnici protekle sedmice dobili rješenja o polugodišnjem vanrednom godišnjem odmoru, sa savjetom da počnu da traže novi posao.

"Merkator" je tu vijest o odmoru potvrdio, naglašavajući da se radi o 68 radnika koji su upućeni na odmor uz obećanje da će u preduzeću za to vrijeme pokušati da im pronađu drugo radno mjesto i da ih preraspodijele, ali i uz savjet da, ipak, i sami krenu u potragu za novim zaposlenjem.

Iz "Merkatora" dodaju da je takva reorganizacija njihov odgovor na sve veću uključenost u međunarodno tržište i nužno potrebnu elastičnost poslovanja, pa su poslovne funkcije koncerna odvojili od operativnih.

Banke

"Dnevnik" piše da vlasništvo nad "Merkatorom", između ostalih, ima i šest banaka: Unikredit, Gorenjska banka, Abanka Vipa, NKBM, Banka Koper i Hipo Alpe Adria, koje su u novembru angažovale konsultantsku kompaniju "Arkas" kao savjetnika radi prodaje 21 odsto trgovačkog lanca. Konzorcijumu se pridružila i NLB, koja zastupa Banku Celje, s kojom zajedno ima 15 odsto vlasništva kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana