Na prodaju preostale akcije C marketa

Glas Srpske
Na prodaju preostale akcije C marketa

BEOGRAD - Belgijski "Delez" objavio je da će preuzeti 100 odsto akcija "Delta Maksija," a Agencija za privatizaciju najavila je da je zainteresovana da proda i preostalih 23 odsto društvenog kapitala "C marketa" u njenom portfelju.

Broker Nenad Gujaničić smatra da taj paket svaki zainteresovani kupac, pa i "Delez", može da preuzme, ali tek kada taj kapital dobije svog titulara.

- Trenutno "Delez" ne može da preuzme te akcije jer su one još u formi društvenog kapitala. One prvo treba da se raspodele. "Delez" može dati ponudu za preuzimanje 100 odsto akcija, ali faktički vi sada nemate nosioce tog dela kapitala, jer je to društveni kapital - kazao je Gujaničić Tanjugu. 

"Delez" je, kao i svaka druga kompanija koja kupi više od 25 odsto akcija nekog preduzeća u Srbiji, obavezan da objavi ponudu za otkup preostalih akcija.

"Delta Maksi" je vlasnik 69,44 odsto akcija "Pekabete" i 75,14 odsto akcija "C marketa". Agencija u svom portfelju ima 14,56 odsto akcijskog paketa u "Pekabeti" i oko 23 odsto društvenog kapitala "C marketa".

"Delez" je ugovorio preuzimanje 100 odsto akcija "Delta Maksija" po cijeni od 932,5 miliona evra. Sticanjem direktne kontrole nad "Maksijem", "Delez" je stekao i indirektnu kontrolu nad firmama "C market", "Pekabeta", "Primer C", "TP Srbija", "Zvezdara", "Bel investment propertiz" i "TP Stadel".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana