Na prebijanje stiglo 930 miliona KM duga

Marina Čigoja
Na prebijanje stiglo 930 miliona KM duga

Banjaluka - Za učešće u prvoj obaveznoj multilateralnoj kompenzaciji u RS, koja je sprovedena u petak, registrovano je 6.000 poslovnih subjekata, a obaveze je do 15 časova prijavilo više od 2.500 u vrijednosti od 930 miliona KM.

Do zaključenja ovog broja "Glasa Srpske" nije bilo poznato kolika je vrijednost prebijenih dugova. Banjalučka berza, putem koje je kompenzacija sprovedena, danas (u subotu) dostaviće učesnicima preliminarni izvještaj o rezultatima kompenzacije.

Direktor Banjalučke berze Milan Božić istakao je da je zbog velikog interesovanja unos obaveza bio omogućen i poslije 16 časova. Istakao je da će preduzeća koja ne stignu da unesu svoje obaveze moći da to urade i iduće sedmice, kada će biti sprovedene dvije dodatne multilateralne kompenzacije.

- Do 15 časova oko 6.000 poslovnih subjekata bilo je registrovano za pristup sistemu za multilateralne kompenzacije. Nešto više od 2.500 njih unijelo je obaveze u vrijednosti od 930 miliona KM. Kao po običaju svi čekaju posljednji dan, tako da smo imali veliku gužvu i u bankama, ali sve je prošlo bez problema. Na kraju dana ćemo utvrditi koliko dugova može biti prebijeno - rekao je Božić, navodeći da će rezultati prve obavezne multilateralne kompenzacije danas (u subotu) biti dostavljeni svim učesnicima koji su kompenzovali svoje obaveze na registrovane adrese putem elektronske pošte.

Prema odluci Vlade RS o organizovanju prve multilateralne kompenzacije, sva pravna lica iz Srpske koja imaju neizmirene obaveze dospjele za plaćanje do 1. septembra ove godine bila su obavezna da ih prijave za sprovođenje multilateralne kompenzacije. Obavezne multilateralne kompenzacije u RS biće sprovođene dva puta godišnje - u aprilu i oktobru.

Privrednici imaju velika očekivanja od "prebijanja" dugova i ističu da će to smanjiti nelikvidnost, koja predstavlja gorući problem privrede Srpske. Prema podacima Privredne komore RS, koeficijent likvidnosti lani je iznosio 1,04 i snižen je za pet odsto u odnosu na 2013. godinu. Normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti iznosi 1,5, što pokazuje koliko je dubok problem nelikvidnosti u Srpskoj.

Iskustva iz okruženja

Milan Božić je kazao da je slično rješenje zaživjelo u Sloveniji, gdje multilateralne kompenzacije sprovode jednom mjesečno već dvije ili tri godine.

- Od 30 miliona do 50 miliona evra bude kompenzovano mjesečno, odnosno između 500 miliona i 700 miliona na godišnjem nivou - rekao je Božić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana