Na pomolu nova globalna kriza

Glas Srpske
Na pomolu nova globalna kriza

VAŠINGTON - Predsjednik Svjetske banke Robert Zelik upozorio je proteklog vikenda da samo jedan finansijski udar dijeli svijet od nove globalne krize.

On je u Vašingtonu na kraju proljećnog zasjedanja Svjetske banke i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) kao najveću opasnost izdvojio rast cijena hrane, što u siromašnim zemljama može dovesti do gubitka cijele jedne generacije, prenijela je Srna.

Ministri finansija grupe 20 razvijenih i zemalja u razvoju, koji su se takođe sastali u Vašingtonu, obećali su finansijsku pomoć novim vladama na Bliskom istoku i sjevernoj Africi, za koju Zelik kaže da je od suštinskog značaja.

- Kriza na Bliskom istoku i u sjevernoj Africi tjera nas da što je prije moguće primijenimo zaključke našeg posljednjeg izvještaja o situaciji u svijetu. U tom izvještaju naglašena je važnost bezbjednosti, pravde i otvaranja radnih mjesta - rekao je on i pozvao Svjetsku banku da brzo reaguje i podrži reforme u regionu.

Na sastancima u Vašingtonu razgovaralo se i o neredima na Bliskom istoku, rastu cijena nafte, kao i porastu nezaposlenosti.

Šef MMF-a Dominik Štros-Kan izrazio je sličnu bojazan kao i Zelik, rekavši da je najveći problem porast nezaposlenosti među omladinom, koja prijeti da "pojede" cijelu jednu generaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana