Na listi srama 4.000 dužnika

Glas Srpske
Na listi srama 4.000 dužnika

ATINA - Grčke vlasti objavile su svojevrsnu "listu srama", spisak sa oko 4.000 imena najvećih poreskih dužnika koji državi duguju oko milijardu evra, prenijele su agencije.

Na listi koju je objavilo Ministarstvo finansija Grčke ima i nekoliko poznatih javnih ličnosti, među kojima su i vlasnici televizija i televizijski voditelji.

Na vrhu liste je 58-godišnji knjigovođa iz Soluna Nikos Kasimatis, koji je već osuđen na više od 100 godina zatvora za utaju poreza. Za njega se vjeruje da duguje 950 miliona evra, od čega su veći dio kazne.

Većina ostalih na listi duguju manje. Grčke vlasti procjenjuju da bi, kad bi bilo moguće prikupiti sva dugovanja, to bilo blizu 15 milijardi evra.

Prema evidenciji poreske uprave, porez uredno plaćaju samo radnici i penzioneri.

Mediji prenose da je velika vjerovatnoća da veći dio novca nikada neće ni biti naplaćen jer je dobar dio dužnika ili u zatvoru ili su im kompanije već bankrotirale.

- Neki dugovi proizilaze iz zakona za koji je objavljeno da će biti ukinut, ali je još na snazi, kao i iz manjkavosti mehanizma za razrezivanje poreza. Na listi ima i mnogo starih osoba, kao i stranaca kojima će sigurno biti teško ući u trag - kaže poreski konsultant Panajotis Pantelis.

Neki građani misle da je objavljivanje liste došlo sa zakašnjenjem i da je korupcija toliko duboka da će svako od njih naći nekog političara da ga spase.

Lista je dugo najavljivana i sastavljena je još prošlog novembra, ali je Ministarstvo finansija moralo, prije objavljivanja, da dobije dozvolu agencije za zaštitu podataka.

Prošlog septembra je objavljena i lista sa više od 6.000 kompanija i organizacija koje duguju više od 30 milijardi evra.

Međunarodni monetarni fond i Evropska komisija tražili su od prezadužene Grčke da se uhvati u koštac sa velikim problemom - izbjegavanjem plaćanja poreza. Prema njihovoj procjeni, kada bi svi platili poreske dugove, grčka državna kasa bila bi bogatija za 60 milijardi evra. To je četvrtina bruto domaćeg proizvoda zemlje.

Ukupan bruto godišnji proizvod Grčke iznosi oko 218 milijardi evra, a očekuje se da će budžetski deficit za 2011. godinu iznositi 19,7 milijardi evra.

Sporazum sa povjeriocima

Ministri finansija evrozone pozvali su Grčku na sastanku u Briselu da postigne sporazum sa povjeriocima privatnog sektora "u idućih nekoliko dana".

Oni tvrde da povjerioci moraju da prihvate nižu kamatnu stopu na zajmove Grčkoj od ponuđenih četiri odsto.

Ministar finansija Grčke Evangelos Venizelos je izjavio da vjeruje da će njegova zemlja uspjeti da postigne sporazum sa privatnim vlasnicima grčkih obveznica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana