Na kredit i na ljetovanje

Jelena Bjelica
Na kredit i na ljetovanje

Banjaluka - Veliki broj stanovnika Srpske diže kredite u bankama kako bi podmirilo osnovne životne potrebe a dosta je i onih koji se kreditno zadužuju da bi išli na ljetovanje, kupili automobil ili renovirali kuću.

U Hipo Alpe Adria banci kažu da se građani najčešće odlučuju za nenamjenske kredite prosječne vrijednosti oko 6.000 KM.

- Procedura za odobrenje nenamjenskog kredita je jednostavnija jer im je namjena neograničena. Klijenti nenamjenske kredite koriste za finansiranje godišnjih odmora, kupovinu svih vrsta robe i usluga, pa i kupovinu automobila ili uređenje životnog prostora. Za prvih pet mjeseci ove godine Hipo Alpe Adria banka plasirala je 2.843 nenamjenskih kredita u ukupnom iznosu od 18.498.000 KM - rekli su u Hipo banci.

Kada su u pitanju namjenski krediti, u ovoj banci ističu da je najviše stambenih.

- Trend blagog rasta bilježimo i kod prodaje stambenih kredita u odnosu na početak godine jer je tradicionalno proljeće i ljeto vrijeme kada građani više traže ove kredite i kada se odlučuju za kupovinu ili adaptaciju stambenog prostora - rekli su u Hipo banci.

I u Novoj banci ističu da su najtraženiji nenamjenski, zamjenski i robni krediti.

- Ove godine građani su najčešće dizali kredite za odlazak na more ili kupovinu kućnih aparata. Dosta su traženi i zamjenski krediti kojim klijent otplati prethodne kredite i dodatno podigne još sredstava - rekla je portparol Nove banke Dragana Tatić.

Dodala je da je maksimalan iznos za nenamjenske kredite do 40.000 KM sa rokom otplate od deset godina.

U NLB Razvojnoj banci kažu da građani najčešće traže nenamjenske kredite, dok su od namjenskih najtraženiji stambeni krediti.

- Ukupna zaduženost stanovnika RS u NLB Razvojnoj banci iznosi 236.800.000 KM - dodali su u ovoj banci.

Zaduženost

Ukupna zaduženost građana Republike Srpske po kreditima banaka na kraju prvog kvartala ove godine iznosila je 2,15 milijardi maraka, odnosno 1.505 KM po stanovniku.

U izvještaju Agencije za bankarstvo RS o stanju bankarskog sistema za prvi kvartal ove godine navodi se da je zaduženost po stanovniku po kreditima banaka na kraju prošle godine iznosila 1.501 KM.

Na kraju 2009. godine zaduženost po stanovniku iznosila je 1.393 KM, dok je 2010. godine bila 1.407 KM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana