Na koji način preduzetnice u Srpskoj odolijevaju izazovima

Milijana Latinović Radošević
Na koji način preduzetnice u Srpskoj odolijevaju izazovima

BANjALUKA - Ostati vjeran tradicionalnim zanatima i poslovima, a istovremeno unapređivati proizvodnju i biti moderan i konkurentan na veoma zahtjevnim tržištima veliki je izazov sa kojim se susreću žene preduzetnice širom Republike Srpske.

Saglasne su u tome sagovornice “Glasa”, koje će o izazovima u poslovanju, prilikama, promjenama i uspjesima pričati i sutra na sedmoj Konferenciji preduzetništva žena u RS, koja se pod nazivom “Kroz promjenu do uspjeha” održava u hotelu “Termag” na Jahorini.

Direktorica firme “Miltedž” iz Banjaluke Višnja Popović rekla je da je ova porodična firma osnovana 1991. godine te da se bavi proizvodnjom modne i radne odjeće. 

- Smatram da je veoma važno da žena u poslu ima podršku porodice, društva i šire zajednice. Konferencijama i umrežavanjem žena ne samo da dobijamo edukaciju, već se upoznajemo, povezujemo i širimo poslovanje - rekla je Popovićeva, koja je i član Savjeta za žensko preduzetništvo u banjalučkoj područnoj Privrednoj komori.

Kroz iskustva drugih, ističe, edukuju se, osnažuju i idu naprijed.

- U preduzetništvu je sve više žena i to je dobar znak. Na nama je veća odgovornost da govorimo o ženskom preduzetništvu, da se izdvaja više novca i da osnažujemo preduzetnice kroz razna udruženja. Predstavljanje domaćeg proizvoda je ključno, bez obzira na to o kojoj vrsti preduzetništva se radi - naglasila je Popovićeva dodavši da su nove tehnologije i digitalna transformacija veliki izazov u preduzetništvu.

Svaka branša nosi neke nove izazove, kazuje direktorica trebinjske vinarije “Anđelić” Milica Anđelić, ističući da se žene u poslu i dalje bore sa raznim predrasudama.

- S obzirom na to da radim u skladu sa prirodom, svaka berba je sama po sebi izazov. Uvodimo savremene tehnologije, ali imamo i poteškoće, jer mnogo toga treba da se prati lično. Svaki oblik informisanja o novim tehnologijama koje polako dolaze i kod nas nama je koristan - rekla je Anđelićeva.

Naglasila je da Savjet za žensko preduzetništvo aktivno funkcioniše u Trebinju već pet godina.

- U poređenju sa svijetom možda činimo male korake, ali za nas i te kako značajne. Borimo se za bolje pozicije u privredi, za pozitivan sluh finansijera, odnosno banaka, kako bismo pokretale poslove i održale poslovanje - rekla je Anđelićeva.

Zamjenica direktora kompanije “Trivas” Jelena Vasić istakla je da je najveći izazov trenutno nedostatak obučene radne snage.

- Takođe prilagođavanje novim tržišnim trendovima i uslovima poslovanja, u skladu sa ubrzanim tehnološkim razvojem i ulaskom u eru digitalizacije i ekološke održivosti, koja je nastupila u industrijskom sektoru, zahtijeva značajna ulaganja, a u tom pogledu postoje velika ograničenja kada je riječ o dostupnosti finansija - istakla je Vasićeva.

Naglašava da te dinamične promjene podstiču kompanije na dugoročnije planiranje, građenje identiteta, određenih vrijednosti i poslovnog imidža koji će omogućiti zadržavanje najvrednijeg resursa, a to su ljudi.

- Uključivanje u veliki broj projekata u vezi sa usklađivanjem ponude i potražnje na tržištu rada nam takođe omogućava da damo svoj doprinos rješavanju određenih sistemskih problema u vezi sa obrazovanjem kadrova potrebnih privredi - kazala je ona. 

 SVE VIŠE ŽENA VINARA

Milica Anđelić je godinama bila jedina žena vinar i somelijer u Srpskoj i BiH, međutim, kako kaže, ponosna je jer se to promijenilo.

- Naime, sada sam prva žena vinar i somelijer kod nas, ali nisam više jedina, moja kćerka je nastavila mojim stopama i već me je nadmašila i na to sam veoma ponosna. Osim toga, imam dosta koleginica u zapadnoj Hercegovini, sve više žena se uključuje u vinarstvo i vinogradarstvo - kazala je Anđelićeva. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana