Na Kipru otvorene banke, ali su transakcije ograničene

Agencije
Na Kipru otvorene banke, ali su transakcije ograničene

Nikozija - Banke na Kipru su konačno otvorene, prvi put nakon gotovo dvije sedmice, a njihovi klijenti sada imaju pristup svojim računima, doduše uz stroga ograničenja transakcija, prenose agencije.

Ispred mnogih banaka, prije svega Narodne banke Kipra (Laiki), koja će biti ugašena, prije podneva su formirani veliki redovi.

Neke filijale banke Laiki u Nikoziji nisu otvorene na vrijeme, pa klijenti još uvijek strpljivo čekaju ispred njih.

Evropska komisija je danas saopštila da će pomno motriti na kontrole kapitala na Kipru.

- Komisija će, zajedno sa kiparskim vlastima, drugim članicama evrozone, Evropskom centralnom bankom i Evropskom bankarskom agencijom, pomno pratiti implementaciju restriktivnih mjera na kretanje kapitala - navodi se u saopštenju, a prenosi agencija Frans pres.

Komisija navodi da će u svakom trenutku insistirati da restriktivne mjere budu strogo usklađene sa legitimnim ciljevima smanjenja rizika po finansijsku stabilnost Kipra, kao i ograničene na period vremena neophodan da se ona postigne.

Iako su date mjere neophodne s obzirom na trenutne okolnosti, slobodan protok kapitala mora biti ponovo uspostavljen što prije, u interesu kiparske ekonomije i jedinstvenog tržišta EU, poručila je Komisija.

Naoružani policajci bili su u pripravnosti kada su specijalna vozila noćas dovezla gotovinu u centralnu banku.

Policajci i stotine pripadnika privatnog obezbjeđenja čuvaju banke i njihove filijale i pomažu u transportu novca.

Demonstranti su tokom dana izašli na ulice da bi se usprotivili dogovoru sa kreditorima i striktnim mjerama protoka kapitala koje će u početku biti na snazi.

Kipar je prva zemlja evrozone u kojoj su uvedene ove mjere.

Građani će moći da podignu najviše 300 evra dnevno iz kiparskih banaka da bi bilo spriječeno masovno povlačenje sve ušteđevine.

Osim toga, Kiprani neće moći da unovčavaju čekove, a na debitnim i kreditnim karticama mogu da potroše najviše 5.000 evra.

Isplate veće od 20.000 evra moraju da dobiju odobrenje specijalne komisije.

Transakcije sa drugim državama ograničene su na 5.000 evra, a lica koja napuštaju Kipar moći će da ponesu sa sobom najviše 1.000 evra.

Depoziti veći od 100.000 evra biće oporezovani da bi država sakupila 5,8 milijardi evra i ispunila uslov za dobijanje deset milijardi evra kredita od EU, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda.

Dopisnici javljaju da postoji strah od masovne navale na banke kada one budu otvorene između podneva i 18 časova po lokalnom vremenu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana