Na hranu ode čak 58 odsto budžeta

Jelena Bjelica
Na hranu ode čak 58 odsto budžeta

Beč - Dok austrijsko domaćinstvo u prosjeku izdvaja 15 odsto godišnjeg budžeta za namirnice, taj udio u BiH iznosi čak 58 odsto.

Pokazalo je ovo istraživanje "RegioData", prema kojem u istočnoj Evropi fiksni troškovi i dalje značajno utiču na budžet domaćinstava, tako da ostaje malo novca za druge stvari, prenio je Tanjug.

Domaćinstva u Rumuniji za namirnice izdvajaju 47,9 odsto budžeta, navodi se u istraživanju i dodaje da je na nivou Austrije na istoku Evrope samo Slovenija.

Pored troškova za namirnice "RegioData" je analizirao i fiksne izdatke, u šta ubraja troškove stanovanja, energenata, transporta i obrazovanja.

Od raspoloživog budžeta domaćinstva, ne uzimajući u obzir kredite i štednju, u visini od 36.000 evra godišnje, u Austriji se 55 odsto izdvaja za fiksne troškove.

U Rumuniji izdaci za fiksne troškove iznose 76 odsto od godišnjeg buyeta od 8.600 evra.

Sličan udio je i u BiH, gdje se za fiksne troškove izdvaja 75 odsto od godišnjeg buyeta domaćinstva u visini od 6.400 evra.

Kada je riječ o Srbiji, "RegioData" je došao do podatka da su izdvajanja za fiksne troškove 73 odsto od godišnjeg budžeta u visini od 6.400 evra, a u Bugarskoj 72 odsto od 5.500 evra.

U Sloveniji je udio od 54 odsto čak manji od onog u Austriji.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović istakao je da ovo istraživanje pokazuje stepen siromaštva u kojem se nalazi stanovništvo BiH.

- Takođe pokazuje i stepen ozbiljnosti i neophodnosti da se fokus interesovanja pomjeri sa političkih tema na ekonomske, gdje se mora djelovati veoma brzo. Da je porodični budžet u BiH nedovoljan za osnovne životne potrebe, govori i podatak da prosječna primanja četvoročlane porodice mogu da zadovolje samo 50 odsto potrošačke korpe - kazao je Pavlović.

Petrović

Sekretar Pokreta potrošača Republike Srpske Dragovan Petrović rekao je da stanovnici Evropske unije znatno manji udio plate potroše na hranu jer su im ukupna primanja mnogo veća.

- Naš standard je mnogo niži i iz godine u godinu je sve lošiji. Iza nas su samo Albanija i Bugarska - rekao je on.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana