Na domaćim berzama nema krize

Nada Branković
Na domaćim berzama nema krize

BANjA LUKA - Globalna finansijska kriza koja traje već mjesecima za sada nije imala veći uticaj na tržište kapitala u BiH.

Pomoćnik direktora Banjalučke berze Darko Lakić izjavio je da posljednja dešavanja na finansijskim tržištima nisu imala znatan uticaj na tržište kapitala u RS, a u prva četiri dana ove sedmice indeks BIRS na ovoj berzi izgubio je na vrijednosti 2,57 odsto, što je znatno manje nego kada su u pitanju indeksi na globalnim finansijskim tržištima.

- Globalna finansijska kriza ima uticaj na naše tržište u tome što jedan broj investitora na našem tržištu čine strani investitori koji su trenutno zaokupljeni dešavanjima na lokalnim tržištima i manje su usmjereni na naše tržište - istakao je Lakić.

Istakao je da je teško pronaći neku vezu između naših tržišta i inostranstva, u smislu da naše kompanije mogu lošije poslovati zbog krize na svjetskim tržištima.

- Teško se mogu pronaći kompanije sa domaće berze koje se naslanjaju na američko tržište. Jedino može da dođe do manje potražnje na našem tržištu, što može dovesti do pada cijena akcija - pojasnio je Lakić.

Dodao je da uticaj na naša preduzeća ipak može da ima rast kamatnih stopa po kojima se naša preduzeća zadužuju, jer referentna bankarska kamatna stopa (EURIBOR) raste zbog globalne krize.

Direktor Sarajevske berze Zlatan Dedić istakao je da se finansijska kriza, zbog drugorazrednih hipotekarnih kredita, ogleda u zabrinutosti investitora oko toga šta će se dalje dešavati.

- Investitori se ne odlučuju na to da ulažu veće količine novca u vrijednosne papire, dok ne vide kakva će biti sudbina nekih banaka koje su bile povezane sa američkim bankama - rekao je Dedić.

Indeksi

Indeks  BIRS juče je pao za 0,22 odsto, a od početka godine za 42,7 odsto. Indeks SASX-10 juče je pao za pet odsto, a od početka godine za 53,3 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana