Na dobošu akcije 24 preduzeća

Milijana Latinović
Na dobošu akcije 24 preduzeća

BANjALUKA - Društvo za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom (PREF) i Investiciono-razvojna banka (IRB) RS ponudili su akcije u 24 preduzeća čija je vrijednost 4,73 miliona maraka.

Među ponuđenima na Banjalučkoj berzi najvrednije su akcije Hemijske industrije “Destilacija” Teslić, odnosno 1,08 miliona maraka.

Direktor Društva za upravljanje PREF-om Miloš Grujić rekao je za “Glas Srpske” da je u oglasu za prodaju navedena najniža cijena za koju su spremni da u ovom trenutku prodaju svoje vlasničko učešće.

- Cijena paketa PREF-a iznosi 3,42 miliona, a Fonda za restituciju 1,3 miliona KM. Razlika proizilazi iz različite količine akcija emitenta koja oba fonda posjeduju. Naime, PREF posjeduje dvostruko više akcija od Fonda za restituciju. Osim toga, Fond za restituciju ne posjeduje akcije nekih emitenata iz oglasa - pojasnio je Grujić.

Ponuđene akcije su, dodao je, prodavali i ranije po sličnim cijenama.

- U skladu sa zakonom i investicionom politikom nastojimo da realociramo imovinu iz finansijskih instrumenata koji nisu ostvarivali očekivane efekte na povećanje imovine PREF-a u manje rizičnu finansijsku imovinu koja donosi stabilnije i sigurnije prinose te unaprijed poznate prilive na što je moguće duži rok - rekao je Grujić. Podsjetio je da je PREF lani započeo aktivnosti strateške realokacije imovine u inostranstvo, te da su selekcijom hartija postigli prinos do 18 odsto bez dividende i to u manje od godinu dana.

- Oprezno smo iskoračili na strane berze i u skladu sa načelima sigurnosti, likvidnosti, diverzifikacije i profitabilnosti osigurali dodatni izvor prihoda iz inostranstva. Raduje nas što se Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o PREF-u predviđa novi oblik ulaganja imovine PREF-a, odnosno zajednička ulaganja sa međunarodnim finansijskim organizacijama i multilateralnim razvojnim bankama. Predviđene izmjene značajno povećavaju mogućnost ulaganja neto imovine Fonda u hartije od vrijednosti emitenta čije je sjedište izvan BiH sa dosadašnjih 20 na predloženih 35 odsto - istakao je Grujić. Naglasio je da je investicioni cilj PREF-a ostvarivanje stabilnih prinosa na duži rok kroz ulaganje imovine fonda, a radi podrške obezbjeđenju dugoročne finansijske održivosti obaveznog penzijskog osiguranja u Srpskoj.

Rok

U oglasu koji je juče objavljen u dnevnom listu RS “Glas Srpske” navedeno je da se ponuđene akcije na Banjalučkoj berzi prodaju metodom “sve ili ništa”, svakog radnog dana od 7. jula do realizacije prodajnog naloga, najkasnije do 20. jula. Valuta plaćanja je konvertibilna marka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana