Na crno radi 200.000 ljudi

Jelena Bjelica
Na crno radi 200.000 ljudi

Banjaluka - U BiH je na kraju prošle godine zabilježena do sada rekordna nezaposlenost od 550.574 osobe, što je za 13.793 više nezaposlenih u odnosu na isti period 2011, a prema podacima Agencije za rad i zapošljavanje, u BiH oko 200.000 lica radi na crno.

Broj zaposlenih u BiH u novembru prošle godine iznosio je 686.681. Lani je radni odnos prestao za 96.452 osobe, a od toga je u Srpskoj bez posla ostalo 38.286 radnika, u FBiH 58.138 i u Brčko distriktu 28.

Ekonomista Aleksandar Stojanović je istakao da u BiH odavno vlada hroničan problem nezaposlenosti.

- Prvi smo po nezaposlenosti, samo Makedonija ima veći broj nezaposlenih od BiH. Mora se napraviti strategija za iskorištavanje ogromnih prirodnih resursa s ciljem zapošljavanja ljudi - kazao je Stojanović za “Glas Srpske”.

Predsjednik Unije poslodavaca RS Predrag Zgonjanin je kazao da globalna ekonomska kriza nosi velike probleme, a opterećenja u privredi su povećana.

- Sve više malih i srednjih preduzeća zatvara se zbog nemogućnosti da izdrže krizu i plasiraju svoje proizvode. Manjim preduzećima je najteže. Nelikvidnost privrede je takva da nema dovoljno obrtnog kapitala da te firme opstanu - kazao je Zgonjanin.

Generalni sekretar Saveza sindikata RS Velka Odžaković je naglasila da sve više poslodavaca odjavljuje preduzeća i otpušta radnike iz ekonomskih razloga.

Dodaje da se broj radnika na crno stalno povećava.

Direktor Agencije za rad i zapošljavanje Adnan Delić juče je na konferenciji za novinare u Sarajevu ocijenio pozitivnim poteze entitetskih vlada da izmjenama određenih zakonskih propisa i uvođenjem drastičnih novčanih kazni natjeraju poslodavce u BiH da prijavljuju ljude koje zapošljavaju.

Delić je rekao da su prošle godine poslodavci zavodima i službama za zapošljavanje u BiH prijavili ukupno 26.472 slobodna radna mjesta, što je za 621 novo radno mjesto više u odnosu na 2011. godinu.

Stanovnici BiH imaće mogućnost da se u sljedećem periodu zaposle i u Njemačkoj, jer bi Agencija za rad i zapošljavanje trebalo da do kraja februara potpiše dogovor sa nadležnom službom u Njemačkoj po kojem bi u prvoj fazi njegove realizacije od 450 do 500 njegovatelja iz BiH našlo posao u ovoj zapadnoevropskoj zemlji. U martu će delegacija iz BiH razgovarati u Austriji o sprovođenju austrijskog programa “Crveno-bijelo-crvena karta”.

Sporazumi

- BiH ima trenutno potpisan sporazum o zapošljavanju sa Srbijom i Slovenijom, a postupak ratifikacije sporazuma sa Slovenijom je završen i on stupa na snagu u martu - istakao je Delić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana