Na berzama izbrisano 2.500 milijardi dolara

Dragana Keleč
Na berzama izbrisano 2.500 milijardi dolara

NjUJORK - Usljed intenziviranja dužničke krize u evrozoni i problema s američkim kreditnim rejtingom, protekle sedmice na svjetskim berzama cijene akcija oštro su pale, "izbrisavši" investitorima čak 2.500 milijardi dolara na vrijednosti njihove imovine.

Protekla sedmica bila je najlošija na Vol stritu još od 2008. godine. Intenzivne rasprodaje akcija rezultat su frustracija investitora zbog slabog privrednog oporavka u svijetu i nesposobnosti političara da riješe rastuće probleme visokog javnog duga u Evropi i SAD, prenijele su agencije.

- Indeks straha i dalje je gotovo 90 odsto viši nego prije dvije sedmice jer su strah oko evropske dužničke krize, globalne privrede i zarada kompanija znatno uticali na raspoloženje investitora - kaže analitičar brokerske firme "OptionsDžperss" Džo Kjuzik.

U međuvremenu, agencija za kreditni rejting "Standard end Purs" (S&P) snizila je SAD kreditni rejting za jedan stepen, s najvišeg mogućeg AAA na AA+, što je dosad nezabilježen slučaj u toj najvećoj svjetskoj privredi.

- To će rezultirati podizanjem troškova zaduživanja državi, preduzećima i građanima, a imaće i negativnog uticaja na kretanja na svjetskim finansijskim tržištima ove sedmice, procjenjuju analitičari.

Dodaju da će to negativno uticati i na privrede evropskih država koje su čvrsto povezane sa američkom, posebno na Italiju i Španiju, koje je već pogodila ekonomska kriza.

S&P saopštila je juče da Francuska ima stabilnu budućnost što se tiče produbljenja dužničke krize u evrozoni i sniženja kreditnog rejtinga SAD.

Vodeći svjetski političari održali su juče hitan telefonski razgovor o dužničkoj krizi u Evropi i SAD. Političke vođe su se našle pod ogromnim pritiskom da ponovo ubijede investitore da zapadnjačke vlasti imaju i volju i sposobnost da smanje svoje ogromne i rastuće javne dugove.

Ministri finansija i guverneri centralnih banaka Grupe sedam održaće danas hitne telefonske konsultacije prije otvaranja azijskih berzi kako bi koordinisali mjere poslije snižavanja kreditnog rejtinga SAD.

Italijanski premijer Silvio Berluskoni i evropski komesar za monetarnu politiku Oli Ren ranije su pozvali na usaglašavanje mjera među članicama Grupe sedam, navodeći da kriza mora biti rješavana na globalnom nivou.

Agencije navode da će uskoro biti održan i hitan sastanak Evropske centralne banke na kojem će biti donesena odluka da li će ta banka početi da otkupljuje spoljni dug Italije kako bi spriječila dalje potrese na evropskom finansijskom tržištu.

I dok strah od nove recesije potresa svijet, ekonomisti u RS ističu da kriza u SAD i Evropi zasad nema negativnih uticaja na RS i BiH, ali, ako se nastavi, to će se u velikoj mjeri negativno odraziti i na domaću ekonomiju.

Prema riječima člana Udruženja ekonomista RS SWOT Miloša Todorovića, do negativnog uticaja u BiH moglo bi da dođe samo ako bi se produžila ovakva situacija u svijetu, tačnije ako SAD ponovo zapadnu u recesiju u kojoj su bile 2008. godine.

Sličnog mišljenja je i profesor na Ekonomskom fakultetu u Banjaluci Vujo Vukmirica, koji smatra da zasad nema opasnosti od negativnih uticaja iz svijeta na BiH.

- Najveći problem je u tome što naša privreda nije pripremljena za "tržišnu utakmicu", pa se mnoge stvari prikrivaju i pokrivaju ekonomskom krizom - istakao je Vukmirica.

On je dodao da nije opravdan veliki strah od novog talasa recesije, zbog čega naši privrednici ne treba da strahuju već da se više angažuju na svojim poslovnim aktivnostima i stvaranjima novih tehnologija na tržištu.

Prepucavanja

Ekonomski savjetnik Bijele kuće kritikovao je potez međunarodne agencije za kreditni rejting "Standard and Purs" kojim je američki rejting smanjen sa AAA na AA plus.
Ni agencija nije ostala dužna. Odgovor političarima je jasan: rejting je snižen zbog vašeg prepucavanja.

Najviši analitičari "Standard end Pursa" ponovili su da agencija nije pogriješila kada je komentarisala političku situaciju u SAD, a ne samo ekonomsku. Dodali su da je "fiskalna politika, kao i svaka druga vladina odluka, politički proces".

Predsjednik SAD Barak Obama poručio je da Vašington mora da "radi bolje" u rješavanju problema deficita.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana