Na banke se najviše žalili žiranti

Tanja Šikanjić
Na banke se najviše žalili žiranti

BANjALUKA - Klijenti banaka u Republici Srpskoj tokom prošle godine podnijeli su 151 prigovor na poslovanje ovih institucija, od čega su najviše pritužbi, čak 33, uputili žiranti.

Navedeno je ovo u izvještaju Agencije za bankarstvo RS za devet mjeseci 2010. godine.

U Udruženju prevarenih žiranata BiH kažu da je, prema njihovoj evidenciji, broj žiranata koji su uputili prigovor banci mnogo veći.

- Vjerujem da banke ne prijavljuju Agenciji za bankarstvo sve prigovore s obzirom na mali broj pritužbi žiranata koji su iskazani u ovom izvještaju - kazao je predsjednik Udruženja prevarenih žiranata Jovica Cvjetković i dodao da je najčešća primjedba žiranata bankama to što ne provjeravaju prethodnu kreditnu zaduženost klijenata u drugim bankama jer se dešava da su pojedini dužnici u nekoliko banaka bili zaduženi, te da su im žiranti vraćali kredite. 

Direktor Agencije za bankarstvo RS Slavica Injac ističe da su banke obavezne da Agenciji dostavljaju podatke o klijentima koji su im se pismeno žalili.

- Mi možemo da provjerimo da li nas banke informišu prilikom naših kontrola u bankama. Takođe, to je moguće ustanoviti i upoređujući broj pritužbi koje klijenti podnose lično i Agenciji i bankama - rekla je Injac.

Ona dodaje da, ako određena banka ima prevelik broj nezadovoljnih klijenata, Agencija može ustanoviti da sistem upravljanja te banke nije dobar, te joj dati lošu ocjenu za upravljanje.

- To je veoma nepovoljno za banku i njen menadžment - kaže Injac.

U izvještaju Agencije za bankarstvo po osnovu obračuna kamate bankama je za prvih devet mjeseci prošle godine upućeno 27 prigovora, dok se preostalih 26 prigovora odnosilo na druga pitanja iz oblasti kreditnog poslovanja.

Na promjene uslova kreditiranja u bankama prigovor je uputilo 30 klijenata.

Govoreći o ovim prigovorima, predsjednik Udruženja potrošača Republike Srpske Dragutin Bošković kaže da su u takvim slučajeva odgovorni sami klijenti, koji obično ne pročitaju sadržaj ugovora koji potpisuju sa bankom prilikom uzimanja kredita.

Prigovori

Prema izvještajima banaka u skladu sa Odlukom Agencije o bližim uslovima i načinu postupanja banaka po prigovoru klijenata, banke su pozitivno riješile 32 prigovora, negativno 99, a 20 prigovora je u procesu obrade i rješavanja. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana