Na Balkanu “nestali” milioni evra Hipa

Glas Srpske
Na Balkanu “nestali” milioni evra Hipa

BEČ - Specijalna jedinica austrijske policije, koja se bavi istragom poslovanja austrijske banke Hipo Alpe Adria, otkrila je da je “nestalo” više od 100 miliona evra ove banke, te da je dio tog novca završio u Lihtenštajnu, a dio na Balkanu.

Šef specijalne jedinice austrijske policije Gvido Held kazao je da je istraga pokazala da je uvijek istih deset do dvanaest osoba bilo aktivno u eksternoj mreži oko banke.

- Sada je na pravosuđu da provjeri transakcije koje stoje iza nestanka te svote. U toku je istraga uloge Upravnog odbora koji je bio “upadljivo neobazriv” - rekao je Held poslije tri mjeseca pregledanja svih računa banke, prenijele su agencije.

Istakao je da je predloženo zamrzavanje računa i pritvaranje osumnjičenih, zbog opasnosti od usaglašavanja njihovih iskaza, ali i mogućeg bjekstva.

Advokati banke podnijeli su 31 krivičnu prijavu, a među prijavljenima su i bivši šefovi Ginter Štridinger i Volfgang Kulterer.

Held navodi da su bilansi banke lažirani, a uprava je odbijala da daje podatke eksternim kontrolnim organima pozivajući se na tajnu bankarskog poslovanja.

Afera oko Hipo banke isplivala je na vidjelo krajem prošle godine, kada se banka našla pred raspadom.

Austrijska banka davala je kredite, navodno, bez ikakve provjere i garancija, ali je i ulagala u neprofitabilne poslove.

Ivo Sanader

U vezi sa poslovanjem Hipo banke često su se pominjali bivši funkcioneri iz Hrvatske, među kojima i bivši premijer Ivo Sanader, ali ponajviše nekadašnji zamjenik ministra odbrane Vladimir Zagorec, koji je osuđen zbog pronevjere državne imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana