Mura objavila bankrot

Glas Srpske
Mura objavila bankrot

LjUBLjANA - Najveća slovenačka konfekcija "Mura" iz Murske Sobote, objavila je bankrot tri svoje filijale, koje zapošljavaju 2.635 ljudi i zatražila zaštitu od povjerilaca, prenijele su agencije.

Među filijalama koje su bankrotirale su i glavni "Murini" pogoni za proizvodnju muške i ženske odjeće, a pet manjih filijala, sa 618 zaposlenih, nastaviće da rade.

Izvršni direktor "Mure" Bojan Starman izjavio je da je prinudna uprava jedini način da se firma ponovo izgradi na zdravim osnovama. On je najavio da će predstavnici "Murinog" velikog klijenta, njemačkog "Huga Bosa", posjetiti "Muru".

"Bos" je suspendovao saradnju sa "Murom" prošle sedmice, poslije spontanog štrajka zaposlenih u dugovima opterećenoj slovenačkoj firmi.

"Mura", jedan od najvećih evropskih proizvođača odjeće, osnovana je 1925. godine kao mala krojačka radionica, a već 1940. je imala 500 radnika. Deset godina kasnije postala je velika fabrika konfekcije. Raspadom Jugoslavije kompanija je izgubila veliki dio tržišta. Privatizovana je sredinom devedesetih godina prošlog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana