Mudis srušio najveće svjetske banke

Agencije
Mudis srušio najveće svjetske banke

Njujork - Zdravlje 15 najvećih finansijskih institucija u svijetu ozbiljno je dovedeno u pitanje, nakon što je bonitetna agencija "Mudis" snizila njihov kreditni rejting, navodeći kao razlog izloženost krizi u evrozoni.

"Mudis" je snizio rejting nekih od najvećih imena u svjetskom bankarstvu, uključujući "Goldman Saks", "Barkliz", "Sitigrup", HSBC i Dojče banku, što ukazuje na sumnje investitora i potencijalni rast troškova zaduživanja tih institucija, prenose agencije.

- Sve banke pogođene sniženjem rejtinga znatno su izložene neizvjesnosti i riziku od pretjeranih gubitaka na ime aktivnosti na tržištima kapitala - rekao je direktor "Mudisa" za sektor bankarstva Greg Bauer.

Rejting četiri banke snižen je za jedan stepen, dok je status deset banaka smanjen za dva, a jedne za tri stepena.

"Kredi svis" je pretrpio najveće kresanje rejtinga, na A1 sa Aa1.
"Rojal benk ov Skotland", čiji je rejting takođe snižen, ocijenila je  tu izmjenu kao "zastarjeli pregled" njenog poslovanja, jer nije uzela u obzir "značajan napredak koji je grupacija ostvarila".

"Sitigrup" takođe nije impresioniran presudom "Mudisa".

"Mudis" je skresao rejting i "Benk ov Amerika",  "JP Morgan Čejs", "Morgan Stenli", "BNP Pariba", "Kredi agrikol", "Rojal benk ov Kanada", "Sosijete ženeral" i UBS.
Stručnjaci ističu da su bonitetne agencije kao što je "Mudis" krive  što nisu predvidjele kataklizmu koja je progutala Volstrit i svijet 2008, a njihov najnoviji potez predstavlja pokušaj da se rejtinzi banaka dovedu na realniji nivo. Svjetske akcije pale su u petak, nakon što su ekonomski podaci širom svijeta i sniženje kreditnog rejtinga najvećih svjetskih banaka uznemirili investitore.

Globalni berzanski indeks MSCI potonuo je za 0,5 odsto na jednosedmični minimum, dok su evropske akcije pale za jedan odsto, prateći trend sa Volstrita. Najveći gubitnici bile su upravo banke.

Apokalipsa

Italijanski premijer Mario Monti poručio je u petak da će sudbina evrozone biti poznata za sedam dana i da postoji ozbiljna opasnost od "smrtonosne spirale".

Monti je upozorio na "apokaliptični ishod" u slučaju da razgovori koji će biti vođeni između čelnih ljudi četiri najjače evropske zemlje propadnu, prenosi britanski "Gardijan". Lideri Njemačke, Francuske, Italije i Španije sastali su se u petak u Rimu kako bi pokušali da postignu zajednički stav da bi povratili povjerenje u evrozonu uoči samita EU sljedeće sedmice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana