“Mudis” najavljuje smanjenje kreditnog rejtinga za 114 evropskih banaka

Agencije
“Mudis” najavljuje smanjenje kreditnog rejtinga za 114 evropskih banaka

NjUJORK - Zbog krize u zoni evra i pada rejtinga nekoliko država starog kontinenta, agencija “Mudis” najavila je smanjenje kreditnog rejtinga za 114 evropskih banaka, prenose agencije.

“Mudis” je pod nadzor stavio rejtinge velikih francuskih banaka među kojima su BNP Pariba, Sosijete ženeral, Kredi Agrikol, ali i rejtinge brojnih italijanskih, španskih, britanskih, njemačkih, portugalskih, austrijskih i skandinavskih banaka.
Među velikim evropskim bankama na spisku “Mudisa” su još njemačke “Dojče bank” i “Komercbank”, britanske “Rojal benk of Skotland” i HSBC, holandska banka ING, španska “Santander” i italijanska “Unikredit banka”.
Na spisku ima najviše italijanskih finansijskih grupacija i to 24, slijedi Španija sa 21, Francuska sa deset, Velika Britanija sa devet, Austrija i Danska sa osam, Njemačka sa sedam, Portugal i Holandija sa šest.
Tu je i pet švedskih banaka, četiri slovenačke, dvije švajcarske i po jedna iz Finske, Norveške, Belgije i Luksemburga.
Agencija “Mudis” je 19. januara najavila da će u 2012. godini najverovatnije smanjiti rejting više banaka u svijetu, prije svega u Evropi, zbog “preovladjujućeg broja negativnih faktora u tom sektoru”.
Ta agencija je u utorak smanjila kreditni rejting više zemalja među kojima su Španija, Italija, Portugalija, Slovačka, Slovenija i Malta, a najavila je da bi slično uskoro mogla da učini i za Francusku, Veliku Britaniju i Austriju.     

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana