“Mudis”: Kreditni rejting BiH u kategoriji “smeće”

Agencije
“Mudis”: Kreditni rejting BiH u kategoriji “smeće”

Njujork - Agencija za kreditni rejting “Mudis” potvrdila je da je kreditni rejting BiH u kategoriji “smeće”, uz napomenu da su preduzete mjere za jačanje procedura servisiranja duga zemlje, prenose agencije.

“Mudis” je potvrdio suvereni rejting zemlje na “B3”, što je šest poena unutar kategorije smeće.

U saopštenju agencije podsjeća se da je u BiH usvojen zakon za jačanje procesa otplate spoljnog duga BiH i uklanjanje nekih od ključnih prepreka koje su krive za kašnjenje u servisiranju duga prema nekoliko multilaterlanih finansijskih institucija i jednoj komercijalnoj banci početkom godine.

Agencija navodi da su neophodne promjene provedene uz odgovorajući nivo hitnosti.

U saopštenju se podsjeća da ove sedmice počinju pregovori o novom sporazumu sa Međunarodnim monetarnim fondom koji treba da oživi program strukturnih ekonomskih reformi i omogući da BiH ponovo dobije pristup spoljnim finansijama po koncesionalnim stopama od MMF-a i drugih izvora.

- U BiH postignut određeni napredak s ciljem članstva u EU, ipak BiH se i dalje suočava sa nesigurnostima oko mogućnosti njenog srednjoročnog ekonomskog rasta, a kriza će vjerovatno usporiti privredni rast zemlje u narednih nekoliko godina - navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana