Motika mijenja Lakića na čelu Alumine

Željka Kokot
Motika mijenja Lakića na čelu Alumine

Zvornik - Stečajni upravnik "Birča" iz Zvornika Lazo Đurđević donio je odluku da umjesto Darka Lakića, koji je obavljao funkciju predsjednika Upravnog odbora "Alumine", za člana Upravnog odbora imenuje Milorada Motiku.

 

Lakić je bio predsjednik Upravnog odbora, što je zbog specifične sistematizacije najviša pozicija u preduzeću i u rangu je direktorske, od 30. marta ove godine kada je jednoglasnom odlukom Upravnog odbora naslijedio Mileta Matića. Prethodno je dvije i po godine bio član Upravnog odbora "Alumine". Motika je pomoćnik ministra za industriju u Vladi RS.

- Imajući u vidu da sam istovremeno obavljao funkciju direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom RS i predsjednika Upravnog odbora "Alumine" i da dugoročno posmatrano nije bilo moguće istovremeno obavljati te dvije dužnosti u narednom periodu, posvetiću se poslovima direktora Društva za upravljanje Penzijskim rezervnim fondom - kazao je Lakić.

Prema njegovim riječima, u prethodna dva i po mjeseca menadžment "Alumine" unaprijedio je rezultate poslovanja i međuljudske odnose i saradnju sa poslovnim partnerima.

- Imajući u vidu kakva je situacija bila prije dva i po mjeseca, ostvarili smo cilj. Ostvaren je rast profitabilnosti iako je cijena aluminijuma na berzi u Londonu prethodnih mjeseci bila na rekordno niskom nivou. Svim poslovnim partnerima mogu da poručim da je "Alumina" stabilno i sigurno preduzeće, koje ima odličnu perspektivu - rekao je Lakić.

Đurđević u petak nije odgovarao na telefonske pozive, a Motikin telefon bio je isključen.

Predsjednik Sindikata "Alumine" Radenko Smiljanić istakao je da je iznenađen informacijom o Lakićevom odlasku sa pozicije predsjednika Upravnog odbora.

- Za kratak period uspjeli smo da ostvarimo veoma dobru saradnju i međusobno razumijevanje na relaciji sindikat - menadžment. Lakić je vrlo profesionalno obavljao dužnost predsjednika Upravnog odbora i žao mi je što saradnja nije bila duža, jer smo imali dobru perspektivu i realne šanse za postizanje još boljih rezultata u poslovanju fabrike - izjavio je Smiljanić.

"Alumina" je u prva tri mjeseca ove godine imala prosječnu dobit od oko 250.000 KM mjesečno. Drugi kvartal počeo je još bolje pa je u aprilu ostvarena dobit od 630.000 KM, u maju od 1,25 miliona, dok je prema planu očekivana junska zarada 1,2 miliona KM. Prihodi u maju su premašili 16 miliona KM, što je za oko deset odsto više od prosjeka u prva četiri mjeseca ove godine.

Na sastanku proširenog menadžmenta "Alumine" sa dosadašnjim predsjednikom Upravnog odbora izraženo je zadovoljstvo ostvarenom saradnjom i konstatovano da su za veoma kratko vrijeme uspostavljeni odlični međuljudski odnosi te unaprijeđeni rezultati poslovanja i stvorene pretpostavke za bolje poslovne rezultate.

- Bilo je zadovoljstvo sarađivati sa sjajnim ljudima u "Alumini" i novom predsjedniku Upravnog odbora želim uspjeh - istakao je Lakić.

"Alumina" je jedino preduzeće koje uspješno posluje poslije pokretanja stečaja u "Birču", čiji su prethodni vlasnici bili Litvanci, a zapošljava više od 1.200 radnika. Preduzeće je uspješno poslovalo u posljednje tri godine, a u 2015. je poslije dužeg perioda profit premašio deset miliona KM.

Lakić bio predsjednik Upravnog odbora "Alumine" od 30. marta ove godine kada je naslijedio Matića. Prethodno je dvije i po godine bio član Upravnog odbora. Motika dolazi u "Aluminu" sa pozicije pomoćnika ministra za industriju u Vladi RS

Stevanović: Podrška zavisi od rada

Gradonačelnik Zvornika Zoran Stevanović rekao je da je saradnja sa Darkom Lakićem bila više nego dobra i da se to nikako ne može reći za prethodne uprave u "Alumini".

- Uprava "Alumine" prije dolaska Lakića nije imala našu podršku, jer nisu radili u interesu zaposlenih i grada Zvornika. Lakić je radio svoj posao najbolje što može i štitio interese zaposlenih i ne znam zbog čega se ovo dogodilo. Mi ćemo poštovati svaku odluku stečajnog upravnika i članova Upravnog odbora, a oni će imati našu podršku samo ako budu radili u interesu zaposlenih i građana Zvornika - rekao je Stevanović.

Kompanija "Boksit" iz Milića jedan je od najvećih partnera "Alumine", a njen predsjednik Rajko Dukić ističe da je saradnja sa Lakićem i njegovim saradnicima bila korektna i na nivou kakav treba da bude između strateških partnera.

- Očekujem da će dobra saradnja biti nastavljena i sa Motikom i unaprijeđena na zadovoljstvo i u interesu obje kompanije, koje su veoma značajne ne samo za regiju Birač, nego i za RS - rekao je Dukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana