Mostar: Pristižu gosti iz regiona i Evropske Unije

Dragana Keleč
Mostar: Pristižu gosti iz regiona i Evropske Unije

Mostar - Međunarodni sajam privrede "Mostar - 2013", čiji je ovogodišnji partner Evropska unija, počinje danas i trajaće do 13. aprila, a na sajmu se očekuje oko 800 izlagača iz 35 zemalja, među kojima su i mnogi privrednici iz Republike Srpske.

Ovaj sajam je najveća privredna manifestacija u BiH i po broju izlagača i broju posjetilaca, a izlagači sa prostora Srpske već tradicionalno nastupaju na njemu. Značajan dio njih biće prisutan i ove godine, kao što su kompanije "Sektor", "Lada auto", "Libra", TEI MC iz Banjaluke, "Carlos signs" i "Nostalgija" iz Prijedora, "Swisslion" i Hotel "Platani" iz Trebinja, "Popovo Polje" d.o.o, kao i vinarija "Tvrdoš".

Svoj štand na sajmu imaće i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska i Radio-televizija Republike Srpske.

Na štandu RTRS-a posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa Muzičkom produkcijom RTRS-a, izdavačkom djelatnošću, programima Televizije i Radija, te Multimedijom.

Otvaranju sajma prisustvovaće premijer Srbije Ivica Dačić, Hrvatske Zoran Milanović, Crne Gore Milo Đukanović i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Sajam će posjetiti i predsjednik RS Milorad Dodik i premijer RS Željka Cvijanović.

Milanović je juče stigao u BiH, a Dačić je trebalo da stigne sinoć.

- Hrvatska će i dalje u svim segmentima pomagati BiH kao što je to i do sada činila, izjavio je juče ministar za ljudska prava i izbjeglice BiH Damir Ljubić, prenoseći riječi hrvatskog premijera Zorana Milanovića.

Poslije obilaska opštine Ravno, Milanović je boravio u opštini Stolac, gdje su ga dočekali zvaničnici i privrednici Hercegovačko-neretvanskog kantona i opština Stolac i Ravno.

Milanović nije davao izjave za novinare, već je ministar Ljubić prenio utiske sa sastanka, istakavši da su razgovarali o stanju u južnohercegovačkim opštinama i BiH te o pitanjima ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.

Hrvatski premijer obišao je Ošaniće, te Radimlju, najpoznatiju nekropolu stećaka u BiH.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda sinoć je u Mostaru trebalo da bude domaćin premijerima Dačiću i Milanoviću.

Danas će biti održan sastanak predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH sa premijerima Srbije, Hrvatske, te Crne Gore. Planirano je da predsjedavajući Savjeta ministara BiH sa svojim gostima u 11 časova prisustvuje svečanom otvaranju Međunarodnog sajma privrede

Partner

Direktor mostarskog sajma Dalfina Bošnjak rekla je ranije "Glasu Srpske" da je ove godine partner sajma Evropska unija, a svih 27 članica EU biće predstavljeno na sajmu.

- Prisutne su i sve zemlje regiona, zatim Turska, Kina, Tajvan i druge. Sajam će biti prvorazredni privredni, ali i politički događaj regiona - kazala je Bošnjak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana