Mostar: Otvoren Sajam privrede u Mostaru

Agencije
Mostar: Otvoren Sajam privrede u Mostaru

Mostar - Šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU u BiH Peter Sorensen otvorio je danas 16. međunarodni sajam privrede "Mostar 2013", koji se do 13. aprila održava u Mostaru.

- EU je veoma ponosna što je partner ovog sajma, radujem se tome što imamo priliku da pokažemo šta Unija nudi na našem štandu. Tu će vas dočekati naša delegacija i upoznati vas sa iskustvima zemalja kao što su Španija, Rumunija, Holandija - istakao je Sorensen.

Prisutnima su se obratili i predsjedavajući Savjeta ministara BiH Vjekoslav Bevanda, kao i premijeri Srbije Ivica Dačić, Crne Gore Milo Đukanović i Hrvatske Zoran Milanović.

- U vremenu teške krize koja nije zahvatila samo naše krajeve, već Evropu i svijet, privreda je ono što treba biti svima nama u žiži interesovanja - kazao je Bevanda.

Prema riječima Dačića, Mostarski sajam, osim prezentovanja poslovnih dostignuća i privrednih potencijala, predstavlja i pozitivan primjer regionalne saradnje.

- U proteklom periodu svi smo svjedoci krize za stabilnost u regionu. Veoma je važan značaj CEFTA za povoljnije poslovanje, a ulazak Hrvatske u EU je očigledan primjer da smo svi na pravom putu ka Uniji i da jačamo ekonomske odnose i regionalnu saradnju - istakao je Dačić.

Milanović je naglasio da male zemlje nemaju drugog izbora nego da budu otvorene.

- Ulaskom Hrvatske u EU ulazimo u sistem u kojem smo mala država, a ovdje smo svi male zemlje u poređenju s velikim gigantima, zbog čega moramo biti potpuno otvoreni na jedinstvenom tržištu, a istovremeno biti konkurenti jer u suprotnom u toj utakmici gubimo - kazao je Milanović.

Đukanović je naglasio da je prisustvom na ovom značajnom regionalnom skupu Vlada Crne Gore željela dati svoju podršku boljoj privrednoj saradnji svih subjekata iz regije, naglasivši kako je veoma dobro da se kroz ovakve skupove regija integriše unutar sebe te da na bolji način prepozna i iskoristi svoje potencijale i definiše svoju poziciju u budućim procesima evropskih i evroatlantskih integracija.

Ovaj sajam, na kojem 700 izlagača iz 40 zemalja predstavlja svoje proizvode i usluge, najveća je privredna manifestacija u BiH, a izlagači sa prostora Srpske već tradicionalno nastupaju na njemu. Značajan dio njih biće prisutan i ove godine, kao što su kompanije "Sektor", "Lada auto", "Libra", TEI MC iz Banjaluke, "Carlos signs" i "Nostalgija" iz Prijedora, "Swisslion" i Hotel "Platani" iz Trebinja, "Popovo Polje" d.o.o, kao i vinarija "Tvrdoš".

Svoj štand na sajmu ima i Eparhija zahumsko-hercegovačka i primorska.

Na sajmu se prvi put predstavlja i Radio-televizija Republike Srpske. Posjetioci će imati priliku da se upoznaju sa Muzičkom produkcijom RTRS-a, izdavačkom djelatnošću, programima televizije i radija, te multimedijom.

U okviru sajamskih "Dana EU fondova" biće održana i prva radionica o temi "Implikacije ulaska Hrvatske u EU za BiH", kao i radionica "Izazovi i perspektive EU finansiranja u kontekstu razvijanja malih i srednjih preduzeća u BiH". Sajam će posjetiti i predsjednik RS Milorad Dodik i premijer Srpske Željka Cvijanović.

Manifestacije

Direktor Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak naglasila je da će u sklopu pet sajamskih dana, uz predstavljanje mnoštva privrednih subjekata iz regije i svijeta, biti upriličene i već etablirane sajamske manifestacije: Sajam turizma, Sajam vina i vinogradarske opreme, te Sajam knjige i grafičke industrije, a od ove godine prvi put se održava i Sajam Informacijskih tehnologija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana