Moratorijum na takse zadržava avio-kompanije

Anita Janković Rečević
Moratorijum na takse zadržava avio-kompanije

BANjALUKA - S ciljem povećanja letova i ozbiljnijeg razvoja avio-saobraćaja na aerodromima u BiH iduće godine, ukoliko Savjet ministara da zeleno svjetlo, biće ukinuta taksa za odlazeće putnike.

Dogovoreno je to danas na sastanku ministra komunikacija i transporta BiH Edina Forte sa rukovodstvom svih aerodroma u BiH i Direkcije za civilno vazduhoplovstvo (BHDCA) u Sarajevu.

Forto je rekao da će Ministarstvo komunikacija predložiti Savjetu ministara BiH proglašenje moratorijuma na taksu za odlazećeg putnika kako bi se pomoglo aerodromima u BiH.

- Interes BiH je veći promet na našim aerodromima, a sve drugo što se nalazi između tog suštinskog interesa koji je ekonomski, turistički, ali i u smislu kvaliteta života, stvar je vlasnika aerodroma - rekao je Forto.

On je dodao da su prepoznali svjetski trend koji se prelio i na BiH, a to je novi pristup i politike avio-kompanija o tome gdje će svoje avio-linije dodjeljivati i način na koji će pregovarati.

- Određeni aerodromi u regiji agresivno su počeli da se nameću kao konkurencija što je izazvalo udare na naše kompanije, posebno na aerodrom u Tuzli gdje je jedna renomirana niskobudžetna kompanija prebacila svoje kapacitete u regiju. Zbog toga smo odlučili da reagujemo - naglasio je Forto.

On je dodao da je taksa za odlazeće putnike direktni prihod Direkcije za civilno vazduhoplovstvo, a koja će ga se odreći.

-  Na nivou godine to je oko 3,6 miliona maraka koje ćemo tretirati kao podsticaj aerodromima. Ukoliko Savjet ministara usvoji predloženu mjeru, aerodromi mogu prenijeti avio-kompanijama da se ovaj namet ukida, što bi mogao biti podsticaj kompanijama da povećaju prisustvo u BiH. Od aerodroma zauzvrat očekujemo da završe sertifikaciju i usklađivanje sa evropskim standardima, onih koji do sada nisu uspjeli to da urade, što je svakako njihova dužnost – naglasio je Forto.

Dodao je da je to i poruka vlasnicima aerodroma da se uključe u rad i ubrzaju proces sertifikacije.

Prema njegovim riječima, vlasnici aerodroma treba dobro da razmisle kako aerodromi da prežive s obzirom na to da su vazdušne luke u okruženju, od kojih su gotovo sve pod koncesijom, u posljednje vrijeme preuzele neke od prevoznika čiji su avioni slijetali na aerodrome u BiH.

Forto je podsjetio da je aerodromska taksa uvedena 2017. godine te da se prijedlog o ukidanju odnosi na jednu godinu. U narednoj godini će se pregovarati da se ista odluka donese i za 2025. godinu.

Koncesija

Direktor Međunarodnog aerodroma u Sarajevu Alan Bajić osvrnuo se na pitanje koncesija navodeći da su napravili hibridni model.

- Cilj je povećanje broja putnika i operacija. Moramo naći način da povećamo kapacitete. Ako vlasnik to sam ne može uraditi, dolaze koncesije. Imamo loše primjere poput Beograda i Zagreba i dobre poput Splita i Dubrovnika. Mi smo našli hibridni koncept - rekao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana