Moraju da otpišu još 204 milijarde evra

Glas Srpske
Moraju da otpišu još 204 milijarde evra

FRANKFURT - Evropska centralna banka upozorila je da se bankarski sektor evrozone i dalje suočava s rizicima, uprkos nezapamćenim mjerama zvaničnika i centralnih banaka usmjerenim na podršku kreditnih tokova u recesiji pogođenom privredom, prenijele su agencije.

Potpredsjednik ove banke Lukas Papademos na konferenciji je kazao kako Evropska centralna banka procjenjuje da bi banke u evrozoni mogle biti primorane da otpišu daljnih 283 milijarde dolara (204 milijarde evra)  do kraja iduće godine, prije svega vezano uz gubitke po nenaplaćenim zajmovima.

- Nema mjesta za preveliko zadovoljstvo s obzirom na to da su rizici po finansijsku stabilnost i dalje visoki, prije svega zato što kreditni ciklus još nije dostigao tačku zaokreta -  kaže se u najnovijem pregledu finansijske stabilnosti u privredi  evrozone Evropske centralne banke.

Zakonodavci i tržišni učesnici moraće biti posebno budni tokom nadolazećeg perioda, navodi se u pregledu Evropske centralne banke.

- U periodu od 2007. do kraja 2010. godine po procjenama ECB-a potencijalni bi otpisi, odnosno smanjena vrijednost imovine, uključujući rizične vrijednosne papire pokrivene hipotekama, mogli dostići iznos od oko 649 milijardi dolara -  kazao je Papademos.

Prema procjenama Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), ukupna vrijednost otpisa mogla bi dostići 900 milijardi evra.

Prema Evropskoj centralnoj banci, među glavnim rizicima s kojima je suočen finansijski sistem evrozone nalaze se daljna erozija kapitala i obnovljeni gubitak povjerenja u najveće banke ako se globalna kriza pokaže dubljom i dužom nego što se očekivalo.

Pomoć

BRISEL - Vlade evropskih zemalja odobrile su 5.300 milijardi dolara pomoći bankarskom sektoru, pokazali su podaci koje su pripremili Evropska komisija i Evropska centralna banka (ECB). Najviše je izdvojila Velika Britanija, koja je u svoje banke ulila 781,2 milijardu evra. Na drugom mjestu je Danska čija je vlada od propasti spasila 13 banaka po cijeni od 593,9 milijardi evra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana