Monti uvjeren da će Evropa doneti teške odluke

Agencije
Monti uvjeren da će Evropa doneti teške odluke

Rim - Italijanski premijer Mario Monti je rekao danas kako je “uvjeren” da će Evropa doneti “teške odluke” kako bi se izborila sa dužničkom krizom i potvrdio svoju podršku za uvođenje evroobveznica i osnivanje bankarske unije evrozone.

Premijer Monti je, govoreći uoči dugo očekivanog samita lidera Evropske unije u Briselu, koji će biti održan 28. i 29. juna, rekao kako je osjetio veću “svijest o hitnosti” u Evropi, prenela je francuska novinska agencija AFP.

“Institucije u evrozoni, što mi je teško da priznam, su u posljednjih nekoliko mjeseci djelovale zakasnelo i na izvjestan način kratkovido,” rekao je Monti u obraćanju bankarima.

“Evrozona mora da pokaže konkretnu demonstraciju volje radi očuvanja jedinstvene valute i da se okrene osnivanju bankarske unije,” rekao je italijanski premijer.

Monti je, takođe, pozvao na stvaranje evropskog sistema garancija za bankarske depozite.

“Moramo djelovati brzo da bismo prekinuli začarani krug između ranjivosti bankarskog sektora i suverene dužničke krize,” rekao je Monti.

Monti želi da odigra ulogu posrednika između Francuske i Njemačke, pa će na mini samitu u Rimu 22. juna biti domaćin njemačke kancelarke Angele Merkel, francuskog predsjednika Fransoa Olanda i španskog premijera Marijana Rahoja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana