Montažne kuće zamjena za skupe kvadrate

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Usljed vrtoglavog skoka cijena stanova i struje stanovnici Republike Srpske sve više posežu za montažnim kućama, što potvrđuju i mnogi predstavnici firmi koje se bave ovom proizvodnjom te tvrde da im je posao, uprkos globalnoj krizi, porastao i do 30 odsto u odnosu na lani.

Iako su najpopularnije montažne kuće manje kvadrature, jer im primjena može biti raznolika, sve više se traže i velike nekretnine od oko 100 kvadrata.

Vlasnik firme za izradu montažnih kuća „Berić” iz Banjaluke Dragan Berić kazao je za „Glas Srpske” da interesovanje kada je riječ o montažnim kućama nikad nije bilo veće.

- Građani su se uvjerili da je, kako je struja poskupjela, montažna kuća daleko efikasnija od klasično zidanih objekata, koje je naš narod do sada pravio. Montažne kuće su od jakog izolacionog materijala, tako da treba veoma malo energije za grijanje, ali i hlađenje - kazao je Berić.

Dodao je da se montažne kuće, koje su ranije važile za barke, nimalo ne razlikuju od zidanih objekata, za čiju izgradnju treba više novca i vremena.

- U proteklim mjesecima ni sami ne znamo koliko smo odbili kupaca iz Italije, Hrvatske i mnogih drugih zemalja, jer smo mala porodična firma i radimo isključivo na teritoriji Srpske i FBiH, gdje je potražnja za montažnim kućama ove godine skočila i do 30 odsto - kazao je Berić.

Taj tip kuća, istakao je on, košta od 600 do 900 maraka po kvadratu bruto građevinske površine.

Pune ruke posla imaju i u kompaniji „MDiDOJČ”, koja je, pored domaćeg, prisutna i na hrvatskom tržištu.

- Potražnja za montažnim kućama je povećana, jer je cijena mnogo niža u odnosu na zidane objekte. Navike su, bar kada su u pitanju naši kupci, ostale iste kao i prethodnih godina. Najtraženiji su objekti od oko 60 kvadrata - kazali su u ovoj kompaniji, koja je zbog povećanja najniže plate bila primorana da poveća cijene kvadrata.

S druge strane, u prijedorskoj firmi „Grossist” kažu da je potražnja u odnosu na prošlu godinu djelimično opala.

- Potražnja je solidna i dalje, ali to je trend koji će u narednom periodu samo rasti, jer su montažne kuće postale dosta zanimljive za investiranje, ali i privatne objekte, zbog brzine gradnje i energetske efikasnosti - kazao je direktor ove firme Nemanja Vujković.

Prema njegovim riječima, zbog dešavanja u svijetu stanogradnja na Zapadu je znatno usporila, što na svojoj koži mogu da osjete i firme iz Srpske, koje svoje proizvode plasiraju i na inostranom tržištu.

- Pored domaćeg tržišta sada smo prisutni i u zemljama regiona. Trenutno imamo upita i iz Austrije, za neku serijsku proizvodnju te Njemačke, jer tip kuća koje radimo odgovara tim krajevima - rekao je Vujković i naglasio da se traže najveći modeli kuća koje imaju stotinak kvadrata u brutu.

MATERIJALI

Dragan Berić je istakao da za proizvodnju montažnih kuća koriste najkvalitetnije materijale, sa najboljom izolacijom.

- Kad je riječ o krovu, i dalje smo više pristalice crijepa, a onaj koji mi koristimo otporan je i na udare leda veličine jajeta. Kuće prilagođavamo klimatskim promjenama koje dolaze - kazao je Berić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana