Montažne kuće i obuća preplavili tržišta Rumunije i Holandije

Dragana Orlović
Montažne kuće i obuća preplavili tržišta Rumunije i Holandije

BANjALUKA - Domaći privrednici u prvih šest mjeseci ove godine ostvarili su dominantan izvoz proizvoda na tržišta Rumunije, Holandije i Poljske u odnosu na isti period prošle godine, pokazuju najnovije analize Privredne komore RS.

Tako je izvoz u Rumuniju porastao za čak 162,7 odsto, u Holandiju za 90,2, dok je u Poljsku veći za 65,7 odsto.

- Vrijednost izvoza u Rumuniju u prvoj polovini ove godine iznosila je 18,2 miliona maraka, dok je lani u istom periodu bila 6,9 miliona. Proizvodi koji su najviše učestvovali u izvozu u ovu zemlju bili su rakovi, mekušci i ostali vodeni beskičmenjaci, zatim naftna ulja, kao i dijelovi obuće - stoji u analizi Privredne komore RS.

Kada je u pitanju izvoz u Holandiju, njegova vrijednost u prvom polugodištu zabilježena je u iznosu od 42,3 miliona maraka, dok je u istom periodu lani bila duplo manja, odnosno 22,2 miliona maraka.

- Na holandsko tržište iz RS najviše su plasirane montažne zgrade i obuća sa đonovima i licem od gume ili plastične mase - najnoviji su podaci Privredne komore.

Ukoliko se posmatra izvoz u Poljsku, gdje je takođe evidentan dominantan rast u ovoj godini, njegova vrijednost u prvih šest mjeseci zabilježena je u iznosu od 52,1 milion maraka, što je za oko 20,7 miliona maraka više nego lani u istom periodu.

- U Poljsku je iz Srpske najviše otišlo dijelova za motore, plemenitih gasova i ruda - pokazale su analize.

Vlasnik firme “Steko centar” iz Bijeljine Milenko Stevanović rekao je da već treću godinu izvoze u Holandiju.

- Napravili smo veliki iskorak na holandsko tržište ove i prošle godine. Već imamo ozbiljne ugovore, ali smo pred potpisivanjem i novih, pa računamo da ćemo do kraja godine u Holandiji imati poslove izgradnje montažnih kuća vrijedne oko 20 miliona evra - istakao je Stevanović.

Direktor kompanije za proizvodnju obuće “Sanino” iz Dervente Radovan Pazurević kaže da izvoze velike količine robe na rumunsko tržište. U Rumuniji je, kako objašnjava, veliki broj firmi iz drugih zemalja koje su prije 15 godina tamo prenijele svoju logistiku.

- Zbog toga se Rumunija i evidentira kao zemlja u koju se u povećanoj mjeri izvozi, odnosno tamo su firme koje nisu izvorno rumunskog porijekla, ali jeste njihova centrala i logistika - istakao je Pazurević i dodao da njegovi radnici trenutno rade za austrijsku firmu, čija je centrala upravo u Rumuniji.

- Idemo dosta na rumunsko tržište, ali i dalje je to četvrta zemlja po redu u koju izvozimo - pojašnjava Pazurević.

Rokovi i kvalitet

Iako je zabilježen ovogodišnji dominantan izvoz u Rumuniju, Poljsku i Holandiju, naša najznačajnija izvozna tržišta i dalje su zemlje poput Njemačke, Italije, Slovenije i Austrije.

- Ova tržišta su izuzetno zahtjevna kada su u pitanju količine, rokovi isporuke i kvalitet isporučene robe - ističu u Privrednoj komori RS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana