Monetarna politika ostaje ista

Glas Srpske
Monetarna politika ostaje ista

BEOGRAD - Do izbora njegovog nasljednika, guverner Narodne banke Srbije u ostavci Radovan Jelašić nastaviće da vodi istu monetarnu politiku kao i do sada, tako da u budućem periodu ne bi trebalo očekivati dramatična pomjeranja.

Jelašić je za magazin "Ekonomist", upitan da li se na ostavku odlučio i zbog najavljenih keš kredita i odmrzavanja plata u javnom sektoru i penzija već u septembru, rekao da to nisu bile prve takve najave u šest godina, koliko je bio guverner.

Komentarišući pritiske da NBS popusti monetarne stege i da dio deviznih rezervi "upumpa" u privredu, on je kazao da je za sve koji odluče da se kandiduju za mjesto novog guvernera važno da znaju šta ih čeka.

- Onog dana kad uđe u NBS, novi guverner treba da zaboravi ko ga je i zašto izabrao. On treba da radi svoj stručni posao, u čemu će imati maksimalnu podršku mojih sadašnjih i svojih budućih kolega - rekao je Jelašić, prenijele su agencije.

Premijer Srbije Mirko Cvetković rekao je da za sada nema prijedlog kandidata za novog guvernera NBS-a. Dodao je da očekuje da će postupak izbora novog guvernera biti ubrzo okončan i istakao da ostavkom guvernera Radovana Jelašića Narodna banka Srbije i finansijski sistem neće biti destabilizovani i da se neće umanjiti rejting zemlje.

Radovan Jelašić podnio je u utorak ostavku na mjesto guvernera NBS-a, navodeći da se radi o ličnim razlozima, te da je njegova odluka konačna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana