Moguće zatvaranje još brokerskih kuća

Marina Čigoja
Moguće zatvaranje još brokerskih kuća

BANjA LUKA - Pored tri ugašene brokerske kuće u posljednjih šest mjeseci u Republici Srpskoj do kraja godine bi, prema nekim procjenama, moglo biti ugašeno njih još nekoliko.

Zbog smanjenog prometa na Banjolučkoj berzi većina brokerskih kuća u RS lani je poslovala sa gubitkom, kažu u brokeri.

Kada je u pitanju obim poslovanja brokerskih kuća direktor "Bobar Broker" Mladenka Petković kaže da je dovoljno iznijeti podatak da je ukupan promet Banjolučke berze u prva tri mjeseca 2008. godine iznosio oko 92 miliona maraka, a u prva tri mjeseca  ove godine tek oko 20 miliona maraka.

- Gašenje tri brokerske kuće u posljednjih šest mjeseci samo potvrđuje činjenicu da za malo tržište kao naše ne postoji potreba za ovolikim brojem brokerskih kuća. Može se očekivati da će se do kraja ove godine ugasiti još nekoliko brokerskih kuća - kazala je Petkovićeva.

Prema njenim riječima, svi fundamentalni pokazatelji ukazuju na veliku potcijenjenost tržišta kapitala, a naročito preduzeća iz sektora Elektroprivrede RS.

- Taj sektor bi trebalo da bude najveći pokretač tržišta u smislu realnog povećanja dobiti preduzeća elektro-sektora, kao i u smislu vraćanja povjerenja investitorima u tržište kapitala RS - istakla je Petković.

Direktor "Advantis brokera" Branko Kecman istakao je da je obim poslovanja brokerskih kuća u RS početkom ove godine značajno opao.

- U odnosu na isti period prošle godine sigurno je da su otežani uslovi poslovanja. Povećanje prometa na Banjolučkoj berzi ne zavisi toliko od situacije na tržištu kapitala kod nas, već od toga koliko će brzo i kvalitetno velike svjetske privrede pronaći način da izađu iz recesije. Na osnovu finansijskih izvještaja za 2008. godinu kompanija sa Banjolučke berze se može zaključiti da je kod određenog broja kompanija  recesija uticala na poslovanje. Ipak, mislim da će se kvalitetniji uvid u uticaj recesije na poslovanje kompanija sa Banjolučke berze vidjeti nakon objavljivanja kvartalnih izvještaja - rekao je Kecman.

U "Cepter brokeru" ističu da je obim posla počeo da se smanjuje već u drugoj polovini prošle godine.

- U skorijem periodu ne vidim neke pozitivne pomake. Većina kuća u prošloj godini poslovala je sa gubitkom, a mislim da je takva situacija i u 2009. godini - rekao je broker "Cepter brokera" Bojan Blagojević.

Komisija za hartije od vrijednosti

U Komisiji za hartije od vrijednosti RS su istakli da još nisu dobili finansijske izvještaje o poslovanju brokerskih kuća u prošloj godini, kao i to da trenutno nemaju zahtjeva za likvidaciju brokerskih kuća.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana