Moguće povećanje kamata na kredite

Jelena Bjelica
Moguće povećanje kamata na kredite

Banjaluka - Ekonomski pokazatelji stanja u BiH ukazuju na to da bi komercijalne banke u idućem periodu mogle povećati kamatne stope na kredite, istakao je izvršni sekretar Udruženja banaka BiH Mijo Mišić.

- Razlozi za povećanje kamatnih stopa, između ostalog, su izuzetno visoke cijene na tržištu kapitala zbog lošeg kreditnog rejtinga BiH, kao i blago povećanje kamatnih stopa na depozite - rekao je Mišić.

Dodao je da se i procenat učešća loših kredita sa 3,1 odsto od prije četiri godine popeo do 12,6 odsto.

- To, takođe, pokazuje da kamatna stopa treba da se poveća. Imamo najniže kamatne stope u regionu, što je teško održivo, s obzirom na to da su u prošloj godini banke koristile svoje rezerve. Kreditni obim je izuzetno skroman, dva do tri procenta, što znači da više nema rezervi i da je zaista cijena kapitala na tržištu izuzetno visoka - kazao je Mišić i istakao da će se povećanje kamatnih stopa odnositi samo na nove kredite, te da će banke pojedinačno odlučiti koliko će biti povećanje.

Predsjednik Sekcije za bankarstvo u Udruženju ekonomista SNjOT Mirko Đogo istakao je da već duže vrijeme postoji potreba za povećanjem kamatnih stopa na kredite.

- Trenutna kamatna stopa na nivou BiH od oko šest odsto je duplo manja od nivoa u zemljama istočne Evrope. Onda ispada da naše banke ne zarađuju toliko koliko od njih očekuju strani vlasnici. S obzirom na to da je većina banaka u stranom vlasništvu, naše banke su pod pritiskom da više zarađuju, a jedini način da to postignu je da povećaju kamatne stope - kazao je Đogo.

Prema njegovom mišljenju, iz ugla banaka realno je da postoji potreba za povećanjem kamatne stope, dok su iz ugla privrede, koja je u lošem stanju, i ove kamate previsoke.

Projekt menayer Sektora za makroekonomiju Spoljnotrgovinske komore BiH Igor Gavran ističe da su kamatne stope i uslovi kreditiranja u BiH i sada nepovoljni.

- Stanovnicima su uglavnom kamatne stope problem, dok su privredi uslovi dobijanja kredita, koji su vrlo rigorozni. S obzirom na to da nema nekih naglih poremećaja ekonomske situacije u BiH, ne vidim razlog za povećanje ionako visokih kamatnih stopa - rekao je Gavran.

Dodao je da rezultati poslovanja banaka i njihova visoka profitabilnost pokazuju da u ovom trenutku nema nikakvog opravdanja za povećanje kamatnih stopa.

Iz Hipo Alpe Adrija banke su saopštili da ne namjeravaju da vrše korekciju kamatnih stopa na kredite kako stanovništvu, tako i privredi.

Zarada banaka

Prema podacima Agencije za bankarstvo RS, banke u RS za samo šest mjeseci ove godine ostvarile su 153,2 miliona maraka prihoda od kamata na kredite, što je u odnosu na isti period lani više za 11,4 miliona maraka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana