Moguće odustajanje od Južnog toka

Glas Srpske
Moguće odustajanje od Južnog toka

MOSKVA - Rusija može da odustane od izgradnje gasovoda "Južni tok" ukoliko se sudari sa "nepremostivim preprekama", a alternativa bi mogla da bude izgradnja fabrike tečnog gasa na Crnom moru, izjavio je sekretar za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov.

- Fabrika tečnog gasa je logičan sastavni dio projekta "Južni tok", ali u slučaju da naiđemo na nepremostive prepreke pri realizaciji projekta, ova komponenta može da bude i puna alternativa za gasovod - rekao je Peskov za ruske medije, prenose agencije.

Ruski potpredsjednik Igor Sečin je poslije pregovora u Kremlju, na kojima Rusija u srijedu nije uspjela od Turske da dobije dozvolu za postavljanje gasovoda "Južni tok" po dnu Crnog mora u njenim teritorijalnim vodama, rekao da Moskva proučava mogućnosti za sniženje cijene projekta, među kojima je i alternativan transport gasa u Evropu ne cjevovodima već u obliku tečnog gasa.

Prolazak podvodne dionice "Južnog toka" preko turske teritorije ruski premijer Vladimir Putin je dogovorio sa turskim premijerom Redžepom Erdoganom još 2009. Ankara je tada obećala da će dati dozvolu, a Moskva je pristala na izgradnju za Tursku veoma pogodan naftovod. Ankara će konačnu odluku dati  1. novembra ove godine. 

Predstavnici Srpske i "Gasproma" postigli su prošle godine dogovor o izgradnji kraka gasovoda "Južni tok" koji bi iz Srbije trebalo da ide u Srpsku, a zatim i u FBiH.

Naftovod bi trebalo da ide od Zvornika preko Bijeljine, Brčkog, Šamca, Doboja do Banjaluke, a da se završi u Novom Gradu.

Gasovod

Magistralni gasovod "Južni tok", zajednički projekat "Gasproma" i italijanskog "Enija", trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cjevovodom dugačkim 900 kilometara.

Vrijednost investicije je procijenjena na 20 milijardi evra, a izgradnja bi trebalo da počne u 2013. godini. Rusija je već potpisala sporazume o izgradnji sa Bugarskom, Srbijom, Mađarskom, Grčkom, Slovenijom, Hrvatskom i Austrijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana