Moguća nabavka drugog kontingenta punta

Tanja Milaković
Moguća nabavka drugog kontingenta punta

BANjA LUKA - Iako u budžetu Republike Srpske za ovu godinu nije planiran novac za subvencionisanje nabavke automobila "fijat punto" iz kragujevačke fabrike, to ne isključuje mogućnost da Vlade RS i Srbije dogovore isporuku drugog kontingenta ovih vozila.

Rekao je ovo "Glasu Srpske" ministar trgovine i turizma RS Predrag Gluhaković.

- Ove godine ćemo sagledati sve aspekte i mogućnosti, te ćemo na osnovu zainteresovanosti potencijalnih kupaca u Srpskoj donijeti odluku da li je subvencionisanje "punta" prioritet. Ako zaključimo da postoji interesovanje, spremni smo na razgovor sa predstavnicima Vlade Srbije o nabavci drugog kontingenta "punta" za tržište Republike Srpske - rekao je Gluhaković.

On je objasnio da ni prošle godine novac za subvencionisanje vozila "fijat punto" nije bio rezervisan u budžetu RS, ali da je Vlada odlučila da kupcima u Srpskoj pomogne i omogući kupovinu vozila po povoljnijim uslovima.

Ugovorom koji su Vlade Srpske i Srbije potpisale prošle godine dogovoreno je da kupci u RS vozila iz prvog kontingenta dobiju po cijeni od 5.999 evra.

Vlada RS svako vozilo subvencionisala je sa 1.321,40 maraka, dok je Vlada Srbije obezbijedila 613 evra po vozilu, u šta su bili uračunati troškovi transporta, osiguranja i carine.

U banjolučkoj firmi "Samaks", ovlašćenom dileru preduzeća "Fijat automobili Srbija" u RS kažu da je interesovanje stanovnika Srpske za kupovinu "punta" i dalje veliko.

- Kada je nabavljan prvi kontingent na spisku je bilo duplo više zainteresovanih nego što je bilo vozila na raspolaganju. U prvom kontingentu stiglo je 300 vozila, a na spisku je bilo oko 800 zainteresovanih. Ljudi se i dalje raspituju, jer im je to šansa da stari automobil, uz povoljne uslove, zamijene za novi - kažu u "Samaksu".

Preuzimanje

U "Samaksovom" prodajnom salonu kažu da svi vlasnici još uvijek nisu preuzeli sve automobile iz prvog kontingenta.

- Razlog je komplikovana procedura i obimna dokumentacija koju kupci moraju da prikupe da bi mogli da preuzmu vozilo. Preuzimanje vozila zavisi i od banaka, jer kupac ne može doći po vozilo ako mu nije odobren kredit - rekli su u "Samaksu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana