Moguć rast industrijske proizvodnje u Srbiji

Glas Srpske
Moguć rast industrijske proizvodnje u Srbiji

BEOGRAD - Industrijska proizvodnja u Srbiji mogla bi da zabilježi blagi rast u ovoj godini ako dođe do oporavka privrede, ali je za to neophodno povećanje njene konkurentnosti, izvoznog kapaciteta, kao i privlačenje velikih investitora u zemlju, ocijenili su ekonomisti, javio je Tanjug.

Projekcije ekonomskih analitičara podudaraju se sa procjenama državnih zvaničnika da je u ovoj godini moguć rast bruto društvenog proizvoda (BDP) od 1,5 odsto, kao i da će dolazak velikih investitora, kao što je "Fijat", doprinijeti stabilizaciji ekonomskih prilika u zemlji.  

Glavni nosioci industrijskog rasta u 2010. godini, kako očekuje Vlada Srbije, biće automobilska i prehrambena industrija.                                                                                                          

Ekonomisti ocjenjuju da pad industrijske proizvodnje u Srbiji nije neuobičajen, jer se to dešava u svim zemljama u vrijeme krize. Ističu da u vrijeme recesije najveći pad imaju one djelatnosti koje proizvode trajna potrošna dobra ili djelatnosti koje proizvode za investitore, kao što je proizvodnja građevinskog materijala.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana