Moguć bankrot Slovenije

Agencije
Moguć bankrot Slovenije

Ljubljana - Slovenačka javnost nije previše sigurna u sposobnost svoje vlade da izvede zemlju iz krize, a više od polovine stanovnika vjeruje da je moguće da će zemlja uskoro, pod teretom golemih dugova, bankrotirati, javile su agencije.

Pokazali su to rezultati ankete koju je sproveo ljubljanski list "Delo", prenijeli su portali.

Na pitanje misle li da bi Slovenija zaista mogla doći do bankrota, 57 odsto ispitanika odgovorilo je potvrdno, 38 odsto reklo je ne, dok se ostali nisu opredijelili.

Čak 35 odsto Slovenaca smatra da njihova zemlja ne može zaobići "grčki scenario", 32 odsto smatra da se radi o čistom politizovanju, dok njih 26 odsto odbacuje takve teorije te tvrdi da se njima pokušava zastrašiti narod.

Uprkos pesimističnoj atmosferi zbog najava o padu BDP-a u ovoj i idućoj godini te posljedičnom smanjenju standarda, Slovenci vjeruju da se zemlja iz finansijskih teškoća može izvući sama, bez pomoći evropskih i međunarodnih fondova.

Da je Slovenija sposobna sama izaći iz finansijske krize smatra 47 odsto ispitanika, a 42 odsto misli da bi bilo bolje tražiti pomoć Brisela.

U slučaju da Slovenija zatraži pomoć EU, 35 odsto anketiranih smatra da zemlja mora izabrati tehničku vladu, dok 26 odsto misli da bi bilo najbolje da sadašnja vlada nastavi sa svojim mandatom.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana