Modni predmeti, igračke i električni uređaji najopasnija roba u EU

Dojče vele
Modni predmeti, igračke i električni uređaji najopasnija roba u EU

Brisel - Garderoba, igračke, električni uređaji i kozmetika često su uzrok povreda, gušenja i strujnih udara. Zemlje članice EU-a upozoravaju na opasnost korišćenja ove jeftino proizvedene robe koja uglavnom potiče iz Kine, piše Dojče Vele.

Iako EU ima jedan od najboljih sistema za nadgledanje sigurnosti neprehrambenih proizvoda, za Evropljane i dalje postoji opasnost da im nešto od kupljenog u prodavnicama nanese fizičku ili hemijsku povredu, da izazove gušenje, davljenje ili električni šok, navodi se u Briselu.

Tokom 2012. godine 2.278 takvih proizvoda povučeno je s evropskog tržišta.

Modni i odjevni predmeti na prvom su mjestu po opasnosti za potrošače.

- Možda će vam to zvučati čudno, ja sam pretpostavljao da se radi o igračkama - izjavio je evropski sekretar za zdravlje i potrošačku politiku Tonio Borg predstavljajući posljednji izvještaj Evropskog sistema za brzo uzbunjivanje u slučaju opasnih proizvoda.

- Identifikovani su problemi u dizajnu, hemijskom sastavu, pletivu koji mogu uzrokovati gušenje, davljenje, reakcije po tijelu i to su bili proizvodi koji su u najvećem broju povučeni s tržišta - kaže Borg.

Ako ste izbjegli mogućnost da vas "garderoba ugrozi", obratite posebnu pažnju na igračke.

Često dolazi do gutanja manjih dijelova koji otpadnu s igračke, povreda od žica ili trovanja hemikalijama od kojih su napravljeni pojedini dijelovi.

- Dvadeset posto dokazano neispravnih proizvoda uklonjenih s tržišta EU-a su igračke - navodi se u Briselu. 

Tek na trećem mjestu su električni uređaji, poput mikrotalasnih peći i kuvala za vodu koja znaju "ničim izazvana" da eksplodiraju, zatim slijede neispravna motorna vozila pa kozmetika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana